Energie systeemintegratie en Big Data minisymposium

ITSF simuleert Pieken

ITSF simuleert Pieken
Slimme oplossingen in het net zijn een effectieve en veelbelovende manier om netcapaciteit problemen op te lossen

ITSF is het door DNV GL en partners ontwikkelde testprogramma waarmee lokale elektriciteitsnet pieken gesimuleerd kunnen worden.

Elektriciteitspieken gaan steeds vaker voorkomen ten gevolge van de toename van wind- en zonenergie op het net. Daarom is het voor netbeheerders  belangrijk om te testen wat het netwerk aankan als basis voor eventuele investeringsbeslissingen. 

ITSF

DNV GL ontwikkelde het ‘International Test and Simulation Facility’ (ITSF). Dit programma kan de effecten doorrekenen ten aanzien van:

 • veel aanbod van zonenergie
 • veel aanbod van windenergie
 • veel vraag
 • het dynamisch laden van elektrische auto’s
 • het effect van warmtepompen

DNV GL

Sinds 2014 ontwikkelt DNV GL de testfaciliteit binnen het project FLINK ‘Flexible and future power links for smart grids’.
Het project:

 • onderzocht innovatieve net-balancering en vermogensalgoritmes om daarmee de distributie van duurzame energie en inpassing van slimme oplossingen in het net mogelijk te maken
 • onderzocht hoe de net-balancering en spanningsverschillen effect hebben op andere slimme energy systemen
 • identificeerde het mogelijke ontwerp mogelijkheden, nieuwe typologie en beperkingen bij dit nieuwe interactieve systeem.

De software kan rekenen aan het laagspanningsnet, waarop woningen zijn aangesloten, en het middenspanningsnet (inclusief de transformatorhuizen die de schakel zijn tussen deze twee netten).

Wel of niet het Net uitbreiden? Wat zijn de risico’s?

Er is geen twijfel dat de toekomstige elektriciteitssystemen slimmer worden. Maar er is nog geen consensus over de manier waarop die intelligentie ingebouwd moet worden. Dit maakt het moeilijk voor netwerk-operators, toezichthouders en energieleveranciers om weloverwogen beslissingen te nemen over nieuwe producten, diensten, oplossingen en business modellen.

Het Internationaal Test and Simulation Facility (ITSF) voor toekomstige energiesystemen helpt om de risico’s te verkleinen rondom het inzetten van slimme energiesystemen.

ITSF biedt een complete testcyclus die kan worden aangepast aan aan specifieke behoeften te voldoen. Hiermee kunnen bedrijven en organisaties, lokale nieuwe technologieën testen en valideren, integreren op het complete energiesysteem niveau.

Voor het Net en de energiemarkt

Een belangrijk onderdeel van de ITSF is de unieke grootschalige simulatie-omgeving voor het modelleren van volledige energiesystemen met inbegrip van het net en energiemarkt.

Hiermee kan het gedrag en de impact van potentiële producten, technologieën, diensten en bedrijfsmodellen beoordeelt worden op:

 • de vraag-antwoord of-load shedding oplossingen
 • op een realistische energiesysteem
 • gebaseerd op een brede waaier van toekomstscenario’s

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties