Joblift: Zonenergie is banenmotor

Joblift: Zonne-energie is banenmotor

Joblift: Zonenergie is banenmotor
Bedrijven in de bio-energie en geothermie moeten veel moeite doen om geschikte sollicitanten te vinden

Volgens Joblift, een website voor het zoeken van een baan, is zonenergie de banenmotor van Nederland met 3.262 vacatures in 2016.

Uit het bericht van Joblift

‘(…) Uit onderzoek van Joblift blijkt dat het aantal banen bij bedrijven die streven naar een milieuvriendelijk beleid het afgelopen jaar met gemiddeld 4 procent toenam.

  • In totaal werden er 8.760 vacatures uitgeschreven die gerelateerd waren aan groene energie, klimaatbescherming en het vergroenen van de economie
  • De bio-energiesector had met 6,7 procent de snelste groei in het vacatureaanbod

Het afgelopen jaar groeide het vacatureaanbod voor groene banen met een maandelijks gemiddelde van 4 procent.
Ter vergelijking: de banengroei op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt was 2 procent.

Vooral in de energiesector zien we een groeiende vraag naar werknemers met kennis van verduurzaming.

  1. De snelst groeiende sub-sector in 2016 was de bio-energiesector: hier was de gemiddelde maandelijkse groei van het vacatureaanbod 6,7 procent.
  2. Op plek twee staat windenergie, waar het banenaanbod met gemiddeld 5,5 procent groeide.
  3. Met een groei van gemiddeld 5,3 procent per maand maakt de zonne-energiesector de top drie compleet.

8760 groene vacatures

In de afgelopen twaalf maanden werden er 8.760 vacatures voor groene banen uitgeschreven. Daarvan was het grootste deel afkomstig van bedrijven in de zonne-energie: in deze sector werden 3.262 vacatures uitgeschreven.

Dit is duidelijk meer dan de 1021 banen die omtrent windenergie gecreëerd werden. Bio-energie en geothermie kunnen met respectievelijk 577 en 109 vacatures nog geen bronnen van grote werkgelegenheid genoemd worden.

Opvallend is dat bedrijven die personeel zoeken in deze laatste twee sectoren duidelijk meer moeite hebben geschikte sollicitanten te vinden. (…)

Alle niveau’s

Hoog- en laagopgeleiden profiteerden het afgelopen jaar nagenoeg gelijk van de groei in groene banen: het aantal vacatures voor hoogopgeleiden lag met 50,8 procent nauwelijks hoger dan het aantal voor laagopgeleiden.

1.600 extra zonnewarmte-installateurs nodig

Tot 2020 zijn er 1.600 fulltime zonnewarmte-installateurs nodig.’
Volgens Paul Verkaik van BDA Dak & Gevelopleidingen zijn er Nederland breed momenteel enkele tientallen bedrijven die zonnewarmtesystemen installeren. Het aantal van 1.600 installateurs waar Verkaik over spreekt, kan nog fors groeien.

Er zijn namelijk 1.600 installateurs nodig die fulltime actief zijn. De ervaring bij zonnepanelen leert dat het daarom vermoedelijk om een veelvoud van 1.600 installateurs zal gaan. Om die reden zien de leveranciers van zonneboilers en zonnecollectoren ook de noodzaak om installateurs te gaan trainen.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties