Kabinet helpt Delta

Kabinet helpt Delta

Kabinet helpt Delta
Kabinet helpt Delta met een duurzame oplossing komt voor de kerncentrale in Borssele

Het kabinet is bereid energiebedrijf Delta te helpen. Dat stelde minister Dijsselbloem van Financiën woensdag 12 oktober 2016 in de Tweede Kamer, aldus de PZC.

Het Rijk zal financieel garant staan als het bedrijf met een duurzame oplossing komt voor de kerncentrale in Borssele. 

Kabinet denkt aan nieuw bedrijf

Uit een bericht van de PZC
‘(…) Volgens Dijsselbloem wordt gedacht aan de vorming van een nieuw Zeeuws nutsbedrijf, bestaande uit netwerkbedrijf Enduris en waterbedrijf Evides. Provincie en gemeenten zouden daarvan aandeelhouders worden. Om de koop van Enduris en Evides te helpen financieren, wil het Rijk garant staan.
Met de opbrengst van de netwerkbedrijven kan Delta de verliezen van de kerncentrale opvangen, zolang de energieprijzen laag blijven. Zo kan ook het fonds worden gevuld om de ontmanteling van de centrale na sluiting in 2033 te bekostigen. De kerncentrale nu sluiten kost volgens minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) 1 tot 1,3 miljard euro en is dus geen optie. (…)’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Hierdoor zouden honderden banen in Zeeland behouden kunnen blijven en is er in 2033 waarschijnlijk voldoende geld om de verouderde kerncentrale te ontmantelen. (…)’

Garantstelling

De hoogte van de garantstelling is nog niet bekend gemaakt. De regering onderhandelt nu over een oplossing met de provincie Zeeland en de negentien Zeeuwse gemeenten die samen eigenaar van Delta zijn, aldus het FD. Over vier tot zes weken kan de Tweede Kamer een brief verwachten over de herstructurering van Delta, schrijft de PZC.

De kerncentrale in Borssele draait verlies door de lage elektriciteitsprijzen. Verkoop aan een Nederlandse partij is mislukt en verkoop aan een buitenlandse partij is bij wet verboden. Delta probeerde eerder al financiële steun te krijgen, maar toen liet minister Kamp weten daar niet voor te voelen.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties