Kapotte kabels miljoenen strop windparken op zee

Kapotte kabels miljoenen strop windparken op zee

Kapotte kabels miljoenen strop windparken op zee
Hoewel de bedragen in absolute termen groot zijn, zijn de compensatiebetalingen volgens Tennet, een van de vier netbeheerders in Duitsland, nog geen 1% van de totale investeringskosten van de windparken.

Kapotte kabels zorgen voor honderden miljoenen schade per jaar bij de aanleg van windparken op zee. Dat schrijft Bert van Dijk in een artikel in het ANP.

Uit het ANP Persbericht

(…) Technische problemen bij de aanleg van windparken op zee in Europa leiden tot honderden miljoenen euro’s schade per jaar. Het gaat vooral om problemen met kabels. Zowel exploitanten, netbeheerders als consumenten zijn daarvan de dupe. De exploitanten lopen inkomsten mis, de netbeheerders moeten de exploitanten deels compenseren en de consumenten krijgen de rekening doorgeschoven door de net­beheerders. (…/)

Omdat Nederland aan de vooravond van een grote uitrol van windparken op zee staat, zijn buitenlandse bevindingen uitermate belangrijk voor ons land.

Tot 2023 zijn er vijf windparken voor de Nederlandse kust gepland en in de periode na 2023 moeten er nog zeven windparken bij komen.

Duitse windparken

(…) Alleen al in de wateren voor de Duitse kust hebben tot 2014 acht windparken problemen ondervonden bij de aansluiting op het elektriciteitsnet, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit Hertie School of Governance uit 2015. Door de vertraging konden de windenergiebedrijven een tijd lang geen stroom leveren. Daardoor liepen ze gezamenlijk inkomsten van meer dan € 1 mrd mis.

Netbeheerders

Voor die schade zijn de windenergieleveranciers – conform de Duitse wet – gecompenseerd door de netbeheerders, waaronder het Nederlandse Tennet.

De netbeheerders op hun beurt hebben die kosten doorberekend aan de consument. Ook na 2014 waren er problemen. De Duitse consument betaalde vorig jaar opnieuw ruim € 163 mln en voor dit jaar verwachten de netbeheerders een bedrag van € 243 mln aan windparkexploitanten te ­moeten uitkeren door problemen met de aansluiting van de windparken.

Kabel herhaaldelijk uitgevallen

Het Deense Dong – werelds grootste windenergiebedrijf – was in 2016 een van de belangrijkste gedupeerden in Duitsland. Een defect aan een kabel bij het windpark Gode Wind ten noorden van Duitsland heeft tot een last voor het bedrijf geleid van omgerekend tientallen miljoenen euro’s. Dat is na compensatie van 90%. De totale schade beloopt derhalve enkele honderden miljoenen euro’s.

Volgens een woordvoerder van Dong is tijdens een test een kabel van de netaansluiting herhaaldelijk uitgevallen. Het park ligt al sinds 7 november helemaal stil.

Netbeheerder Tennet, die verantwoordelijk is voor de aansluiting van het windpark op het Duitse net, verwacht dat de kabel volgende week gerepareerd is.

Ook bij de grote windparken Anholt en Horns Rev 2 in Denemarken en de parken Bard en Riffgat in Duitsland waren er de ­afgelopen jaren aanzienlijke technische problemen.

Verzekering

Het aantal verzekeringsclaims in de sector neemt de laatste jaren sterk toe, constateert Robert Bates van GCube Underwriting, een grote Britse verzekeraar van duurzame energieprojecten.

‘In de afgelopen tien jaar hebben we een grote stijging gezien van zowel de ernst als de frequentie van claims in offshore wind’, aldus Bates.

Problemen met kabels zijn goed voor verreweg het grootste deel van alle verzekeringsclaims, constateert de verzekeraar.‘ In het licht van de ernst van recente incidenten, zullen de totale claims over 2016 waarschijnlijk in de honderden miljoenen euro’s lopen’, aldus Bates van GCube Underwriting. (…/)

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties