Klimaatfonds steunt StartUp Vandebron: handelsplatform voor groene energie

Klimaatfonds steekt 2 miljoen in energie StartUp

Klimaatfonds steunt StartUp Vandebron: handelsplatform voor groene energie
Klimaatfonds steunt StartUp Vandebron: handelsplatform voor groene energie

Het Amsterdamse Klimaatfonds steekt 2 miljoen in energie StartUp Vandebron.

Vandebron is een online marktplaats waar klanten kiezen voor hun leverancier van groene energie.

Vandebron omzeilt hiermee certificaten van Noorse waterkrachtcentrales. Deze – als groen verkochte kolenstroom – draagt natuurlijk niet bij aan CO2-vermindering.

Marktplaats voor energie

Een online energie marktplaats heeft meerdere voordelen:

 • Het voordeel voor leveranciers zoals boeren met een windmolen is dat zij hun energieoverschot nu tegen een betere prijs aan particulieren kunnen verkopen.
 • Meer particuliere klanten zorgt ervoor dat de vraag naar groene energie in een regio zal toenemen. Dat biedt kansen voor nieuwe windmolens en zonneparken in en om de stad

Jeroen Meinders van het Amsterdams Klimaatfonds geeft het zonnedak op de RAI als voorbeeld.

Daar liggen nu zonnepanelen op een deel van de hallen, genoeg voor de energiebehoefte van de RAI zelf. Maar als Amsterdammers het overschot gaan afnemen, worden zonnepanelen op de rest van het dak wellicht ook rendabel.

Klimaatfonds

Het Amsterdams Klimaatfonds Akef is in 2013 opgericht door de gemeente. Het fonds kreeg de beschikking over 45 miljoen euro, afkomstig van de opbrengst uit de verkoop van energiebedrijf Nuon. Het fonds heeft tot doel om te investeren in de productie van duurzame energie, energiebesparing en CO2 reductie.

Eerder werden miljoenen gestoken in, onder meer, biogas­tankstations van Orangegas, zonnepanelen op het dak van de Amsterdam Arena en het lease­model voor zonnepanelen Big Solar.

Zaanstad

Ook de gemeente Zaanstad onderzoekt de kansen van een online handelsplatform met dynamische prijzen die bijdragen aan meer balans op het Net. Klanten die in de toekomst gebruik gaan maken van het Zaanse platform worden gestimuleerd om:

 • energie te gebruiken als er veel van beschikbaar is
 • energie terug te leveren als er weinig van is
 • het energienet zo min mogelijk te belasten als er te veel drukte op ontstaat

Dat zorgt voor minder belasting op het Net en voor de leverancier een betere prijs voor zijn geproduceerde hernieuwbare energie.

Contact

Vandebron.nl
E.  vragen@vandebron.nl
T.  0 880 444 555

 

  Het ‘internet van de elektriciteit’ wordt de toekomst, denkt Ruud Koornstra, ondernemer en bestuursvoorzitter van het European Centre for Climate Change Solutions in het Finanieele Dagblad op 27 maart.

  ‘In de toekomst gaat energie geen geld meer kosten en worden we allemaal zelf energieproducent.’ Daar speelt nieuwkomer Vandebron met zijn marktplaats voor energie slim op in.
  ‘Ze hebben geen belang bij het verkopen van meer energie. Dat is echt vernieuwend. Ik geloof dan ook dat de dienstverlening die zij doen steeds belangrijker wordt.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties