Klimaatramp dreigt door struisvogelpolitiek

Klimaatramp dreigt door struisvogelpolitiek

Klimaatramp dreigt door struisvogelpolitiek
Over het allerbelangrijkste thema wordt helemaal niet gesproken, ook al is het bepalend voor onze toekomst. Ik heb het dan over de klimaatverandering en welke concrete maatregelen we de komende jaren moeten nemen om een catastrofe te vermijden

Studenten van de TU Delft spraken hun grote zorgen uit bij de Belgische krant De Morgen over de huidige struisvogelpolitiek van politici waardoor er een klimaatramp dreigt.

De studenten vinden dat de politiek veel te weinig aandacht heeft voor de klimaatverandering. Volgens hen lijken we af te stevenen op een klimaatramp. Ze zijn extreem bezorgd volgens ‘De Morgen’.

Klimaatramp – red de planeet

Een deel van de geïnterviewde studenten is daarom al bezig met een project ‘Red de planeet‘, een project dat dagelijks 350 vliegtuigen wil laten opstijgen om duizenden tonnen aerosol  in de atmosfeer te verspreiden om de opwarming te bestrijden. Zelf beschouwen ze het als een noodoplossing met ook nog eens heel vervelende bijwerkingen zoals meer droogte.

Korte termijn politiek

Volgens de studenten hebben politici een korte termijn inzet. Ze willen de volgende verkiezingen winnen en daarom concentreren ze zich vooral op kortetermijnthema’s die de onmiddellijke belangen van kiezers dienen. En daar hoort klimaatverandering niet bij.

Uit het artikel van De Morgen

‘(…) Verblind door hun obsessie met Wilders vergeten Nederlandse politici over de echte uitdagingen van de 21ste eeuw te debatteren:

  • klimaatverandering
  • ontwrichting van de arbeidsmarkt
  • technologische revoluties

Op de wereldvermaarde Technische Universiteit Delft maken studenten en docenten zich grote zorgen over de dode hoeken van het politieke debat. (…) “Over het allerbelangrijkste thema wordt helemaal niet gesproken, ook al is het bepalend voor onze toekomst. Ik heb het dan over de klimaatverandering en welke concrete maatregelen we de komende jaren moeten nemen om een catastrofe te vermijden.” (…)

We kunnen niet wachten op onze politici

“Kijk, we kunnen niet langer wachten op onze politici”, zegt student Martin Janssens. “Dat risico willen we niet nemen. Ook tijdens deze verkiezingscampagne kunnen wij alleen maar vaststellen dat onze politici niet bezig zijn met concrete oplossingen voor de klimaatverandering. Ze voeren momenteel een struisvogelpolitiek en dat vinden wij verontrustend. Want er zijn steeds meer klimaatexperts die er van uitgaan dat we de minimale klimaatdoelen niet zullen halen en dat het absoluut noodzakelijk is om het aerosolproject uit te werken en een plan B klaar te hebben.” (…)
Studente Iris de Vries gaat ervan uit dat klimaatverandering nooit een wervend politiek thema zal worden. “Politici willen de volgende verkiezingen winnen en daarom concentreren ze zich vooral op kortetermijnthema’s die de onmiddellijke belangen van kiezers dienen. Dat neemt niet weg dat ik extreem bezorgd ben over het klimaat.

Hoe minder de politici over het klimaat zeggen, hoe bezorgder ik word.” (…)

Moed en wijsheid

[Hun docent over de politici:] Politici moeten eigenlijk maar over twee kwaliteiten beschikken om de klimaatverandering aan te pakken. Moed en wijsheid.

  • Je moet de politieke moed hebben om mensen uit te leggen dat de overheid zwaar moet investeren om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen te waarborgen. (…)
  • Zeker jongeren snakken meer dan ooit naar politici die een visie uitdragen, ook als het om het klimaat gaat.” (…)’

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties