Klimaatsatelliet Tropomi meet haarscherp

Klimaatsatelliet meet haarscherp

Klimaatsatelliet Tropomi meet haarscherp
De komende weken gaan onderzoekers van het KNMI en SRON hun instrumenten ijken door data afkomstig van Tropomi te vergelijken met metingen op de grond.

Klimaatsatelliet Tropomi meet wereldwijd de luchtvervuiling als stikstofdioxide, zwaveldioxide en koolmonoxide in ongekend detail. Wetenschappers zijn enthousiast vanwege de hoge mate van precisie.

20 miljoen metingen per dag

Doordat de klimaatsatelliet dagelijks veertien banen rond de aarde trekt, wordt de planeet elke 24 uur compleet in beeld gebracht.

‘We zien nu bronnen van stikstofdioxide in India die nog nooit eerder in beeld zijn geweest.’ Met de twintig miljoen dagelijkse metingen kunnen nu betere ‘weersvoorspellingen’ voor vervuiling worden gedaan, zegt Pieternel Levelt, hoofd satellietwaarneming bij het KNMI en hoogleraar aan de TU Delft.

Bovendien wordt nu ook in groot detail gemeten op locaties waar nauwelijks meetstations zijn, zoals in veel Aziatische regio’s.

‘We kunnen hierdoor niet alleen beter voorspellen waar vervuiling zal optreden, maar we kunnen ook zien of eventuele maatregelen op de grond effect hebben’, zegt VU-hoogleraar Ilse Aben. De onderzoeker is bij ruimteonderzoeksinstituut SRON betrokken bij het onderdeel van Tropomi dat koolmonoxide meet.

Klimaatsatelliet

De beelden zijn van een verbluffende kwaliteit, zeggen de onderzoekers. Aben: ‘Ik zie nu al na een dag koolmonoxidepluimen waar we vroeger jaren data voor moesten verzamelen.’

Zowel stikstofdioxide als koolmonoxide ontstaan bij verbrandingsprocessen en zijn belangrijke indicatoren voor luchtvervuiling. Doordat stikstofdioxide binnen enkele uren verdwijnt, kunnen metingen worden gebruikt om bronnen op te sporen.

‘Doordat we dagelijks beelden van de hele aarde ontvangen, kun je als het ware de film terugdraaien, zegt Levelt. ‘Zo kunnen we terugrekenen waar deze vorm van vervuiling ontstaat.’

India en Italië

Koolmonoxide blijft enkele maanden bestaan en vermengt zich daardoor meer in de atmosfeer. Dit gas geeft een goede indicatie van regio’s waar problemen met luchtvervuiling groot zijn. ‘Met name in India blijken de concentraties erg hoog’, zegt Aben. Met name in het noorden, waar boeren aan het eind van het oogstseizoen veel landbouwrestanten verbranden, zat de afgelopen weken veel koolmonoxide en andere vervuiling in de lucht. Ook de Italiaanse Povlakte is berucht: doordat het gebied is omzoomd door bergketens, blijft vuile lucht vaak hangen.

‘Het zijn eerste beelden’, zegt Aben, ‘dus we moeten nog voorzichtig zijn met interpreteren.’ De komende weken gaan onderzoekers van het KNMI en SRON hun instrumenten ijken door data afkomstig van Tropomi te vergelijken met metingen op de grond.

‘Ik stond wel even te juichen toen de eerste meting binnen kwam’, zegt Levelt. ‘Vaak zijn er maanden nodig om alles goed in te stellen, maar hier was het in een keer goed.’

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties