KoelVries Industrie drukt de kosten met flex energie

KoelVries Industrie drukt de kosten met flex energie

KoelVries Industrie drukt de kosten met flex energie
Stel, er wordt ’s middags een storm verwacht. Er zal een overproductie van windenergie zijn, waardoor de energieprijzen dalen. Je neemt daarom ’s morgens geen grijze stroom af.

De KoelVries Industrie heeft inmiddels ontdekt dat flexibele tarieven tot fors lagere energiekosten kunnen leiden. 

Pieken afvlakken op prijs

Menno Chang van Movares onderzocht de kansen voor de industrie.

“Als afnemer van energie is deze sector bijzonder. Je hoeft een vriesinstallatie niet permanent van energie te voorzien. Je kunt energiegebruik uitstellen.

Enkele leden van branchevereniging Nekovri doen dat al. Ze sturen hun installaties gedurende de dag aan op basis van prijssignalen van de energiemarkt. Stijgt de energieprijs boven een bepaalde waarde (piekprijs), dan nemen ze geen stroom af. “

Milieuwinst met demand response

Met het oog op energie-efficiëntie kwam bij de bedrijven een nieuw idee naar boven.

Kunnen we met demand response ook tot milieuwinst komen? En hoe spelen we dan precies in op een overschot aan wind- en zonne-energie?

In opdracht van RVO.nl onderzocht Movares de haalbaarheid.

Energieverbruik uitstellen

Volgens Chang kan de sector inspelen op de grillige productie van duurzame energie. “Stel, er wordt ’s middags een storm verwacht. Er zal een overproductie van windenergie zijn, waardoor de energieprijzen dalen. Je neemt daarom ’s morgens geen grijze stroom af.”

“Je stelt het energiegebruik uit tot de middag. Dat levert dubbele winst op: als bedrijf betaal je netto minder voor energie. En er wordt minder grijze stroom en meer groene stroom gebruikt.”

KoelVries Industrie is enthousiast

Chang benadrukt dat milieuwinst met demand respons iets is voor de toekomst.

“Er staat nog onvoldoende capaciteit aan wind- en zonne-energie. Maar de bedrijven die deelnamen aan het onderzoek zijn er wel enthousiast over. In september presenteren we onze bevindingen aan de rest van de branche. Met een oproep om demand response te omarmen.”

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties