slim laden laadproef

Laadproef E-laden door de gemeente Den Haag

slim laden laadproef
Dure laadsessies worden uitgesteld tot een moment waarop de energie goedkoper en groener is

Een laadproef uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag wijst uit dat gebruikers van een elektrische auto door slim, sociaal te laden niet alleen geld besparen maar ook meer groene stroom laden.

De gemeente Den Haag deed de proef in samenwerking met Enervalis, Alfen, Ecotap, SocialCharging en Delta. Aan de proef deden een jaar lang 100 elektrische rijders mee die gebruik maken van publieke laadpalen.

Laadproef met Slim Laden App

In Den Haag staan de elektrische auto’s gemiddeld 10 uur achter elkaar aangesloten op een laadpaal, terwijl er daadwerkelijk gemiddeld 3 tot 5 uur geladen wordt.

De meeste eigenaren van elektrische auto’s pluggen hun auto in op het moment dat ze thuiskomen. Dat is tussen 17.00 en 20.00 uur. De stroomvraag is dan het hoogst van de dag, omdat veel mensen thuiskomen, de tv, lampen en de wasmachine aanzetten. Terwijl het opwekken van duurzame energie over het algemeen niet op dit tijdstip plaatsvindt.

De speciale slim laden app houdt hier rekening mee.

  • De elektrisch rijders kunnen via de app hun laadsessies aanmelden.
  • De app vraagt vervolgens hoe vol de accu is en tot hoe laat kan worden geladen voordat de auto weer nodig is.
  • Op basis van die informatie bepaalt de aanbieder van de stroom op de laadpaal de meest optimale snelheid en moment van laden.
  • Dit ‘laadprofiel’ wordt vervolgens naar de betreffende laadpaal gestuurd en zo wordt de auto slim geladen, zonder dat de gebruiker er iets van merkt.

Goedkoper en groener

Dankzij deze informatie kunnen dure laadsessies worden uitgesteld tot een moment waarop de energie goedkoper en groener is. Of de app kiest er voor dat een laadsessie wordt versneld. Dat gebeurt op momenten waarop er veel goedkope en groene energie beschikbaar is.

De proef laat zien dat hierdoor bespaard kan worden en dat er meer groene stroom wordt geladen. In de proef is 2.000 euro bespaard. Als alle elektrische rijders in Den Haag mee hadden gedaan dan zou er in 2017 18.500 euro bespaard zijn.

De samenwerkende onderzoekspartners vinden de resultaten van de laadproef interessant en willen de technologie door ontwikkelen.

Via de app krijgen gebruikers in de toekomst bijvoorbeeld een terugkoppeling over de hoeveelheid geladen energie, want dat is nu voor de gebruikers niet te zien.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties