Leiden Zuidwest Aardgasvrij

Leiden Zuidwest Aardgasvrij

Leiden Zuidwest wordt aardgasvrij. Daarvoor is op 21 december 2017 de intentieovereenkomst getekend. Doel van de overeenkomst is dat in 2035, de eerste vijf wijken aardgasvrij moeten zijn. Met als uiteindelijke doel: heel Leiden van het gas af in 2050.

Leiden van het gas af

Samen met partners waaronder NUON, Warmtebedrijf Rotterdam, Alliander, Dunea en het Hoogheemraadschap Rijnland gaat Leiden de uitdaging aan. De basis hiervoor is de Leidse Warmtevisie waarin behalve doelen en planning van de nieuwe energievoorziening, ook de verschillende alternatieven in beeld zijn gebracht, compleet met technische en financiële consequenties.

Ongeveer 50.000 huizen moeten in 33 jaar anders worden verwarmd, dat zijn gemiddeld 1.500 per jaar. Reden genoeg voor Leiden om nu al te beginnen.

Warmtenet

Op dit moment verkent de gemeente of het mogelijk is om in Leiden Zuidwest een uitbreiding van het warmtenet te realiseren. Ook andere alternatieve vormen van verwarming en koken worden op buurtniveau onderzocht.

Voor alle woningen is het uitgangspunt het kiezen van geschikte oplossingen, die passen bij de omgeving, de huizen zelf én de bewoners.

Voor de gehele wijk en stad geldt dat ongeacht welke verwarmingssysteem er komt, besparen van energie altijd zinvol is.

Warmtenet, groen gas of all electric?

Er zijn al diverse alternatieven voor verwarming met aardgas. In de toekomst neemt dit verder toe. In Leiden zijn momenteel 13.000 huishoudens en 200 bedrijven aangesloten op het warmtenet. Deze huizen worden niet meer verwarmd met individuele Cv-ketels. De komende jaren worden meer huizen (o.a. in Zuidwest) hierop aangesloten, terwijl het in andere wijken logischer is om voor geheel elektrische verwarming te kiezen. Dan worden huizen – mits goed geïsoleerd – via een warmtepomp verwarmd. Een soort omgekeerde koelkast. Delen van bijvoorbeeld de Merenwijk lenen zich hier goed voor.

De oude binnenstad is een uitdaging, deze zal in de toekomst waarschijnlijk nog steeds grotendeels op gas worden verwarmd. Dit gebeurt dan natuurlijk wel met groen gas (groen gas wordt geproduceerd uit biogas dat weer wordt geproduceerd uit stortafval, GFT-afval, slib, koeienmest en andere dierlijke restproducten. Deze organische producten leveren na vergisting methaan en CO2 op, waaruit biogas ontstaat.

Leiden Zuidwest Aardgasvrij
De ruimtelijke impact van een energieneutraal Leiden.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties