Liander wil van gas af. Wetswijzigingen nodig.

Liander stopt met gasaansluitingen huizen

Liander wil van gas af. Wetswijzigingen nodig.
Liander wil van gas af. Wetswijzigingen nodig.

Zodra de wet daar ruimte voor geeft stopt Liander met het aansluiten van nieuwe woningen op het aardgasnet. Dat zegt Daan Schut, directeur bij Liander, de beheerder van de gas- en elektriciteitsnetten in Gelderland, Friesland, Noord- en Zuid-Holland en Flevoland.

Schut reageert daarmee op de aankondiging van minister Kamp van EZ dat hij nog deze kabinetsperiode komt met een wetsontwerp om de aansluitplicht af te schaffen. Daarmee zet Kamp een eerste stap in de richting van all- electric in Nederland.

Nederland moet van het aardgas af omdat de energievoorziening in 2050 duurzaam moet zijn. Kamp presenteerde gisteren zijn Energieagenda, waarin hij schetst hoe dat doel te bereiken.

Uit het bericht in de Volkskrant

Sneller afschrijven betekent hogere kosten

(…) Een bedrijf als Liander schrijft zijn gasleidingen in veertig jaar af. Als de leidingen korter worden gebruikt, moeten ze sneller worden afgeschreven.

Schut: Dat betekent dat de tarieven die wij aan onze klanten doorberekenen, omhoog moeten.

Andere netbeheerders drukken zich minder scherp uit maar de boodschap is dezelfde: zodra de aansluitplicht wegvalt, zullen ze minder woningen aansluiten. Die aanleg van nieuwe leidingen komt dan goeddeels tot stilstand. (/…)

Liander

Volgens Schut zijn er meer wetswijzigingen nodig dan alleen de afschaffing van de aansluitplicht voor gas.

Zo zou het makkelijker moeten worden om woningen aan te sluiten op een warmtenet

Nieuwe aansluitingen voor stroom of gas worden betaald door alle aangeslotenen samen, terwijl wijken waar woningen worden aangesloten op warmtenetten die kosten helemaal zelf dragen. Dat kan al gauw veel te duur worden. Mensen kiezen dan alsnog voor gas.

Met een wetswijzigingen zouden die aansluitkosten op dezelfde manier kunnen worden behandeld als bij stroom en gas.

Gasunie

Gasunie laat weten dat gas ook in de toekomst van groot belang blijft. Ook voor d bebouwde omgeving. Maar dan zal er geen aardgas meer doorheen stromen maar groen gas uit bijvoorbeeld mestvergisting.

Of Power to Gas?

 

 

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties