Het Lingestroom drijvend zonnepark in wording

Lingestroom gaat zonnestroom leveren van grootste drijvende zonnepark in de EU

Het Lingestroom drijvend zonnepark in wording
Het Lingestroom drijvend zonnepark in wording

Lingestroom is een Nijmeegse energiecoöperatie die met de oplevering van het grootste Europese drijvende zonnepark, giga veel energie gaat leveren aan huishoudens en bedrijven.

Het drijvende zonnepark in de Lingewaard is opgebouwd uit 6.150 panelen die drijven op een gietwaterbassin bij Bemmel (Nijmegen). Het zonnepark wekt jaarlijks groene stroom op voor ruim 600 huishoudens.

Vrijdag 7 september werd het zonnepark officieel geopend.

Tijdens de officiële opening onthulden gedeputeerde Peter Drenth van de provincie Gelderland en Marianne Schuurmans-Wijdeven, burgemeester van de gemeente Lingewaard een informatiebord met een display waarop de stroomopbrengst wordt weergegeven.

Lingestroom

Frans van Herwijnen, Stefan Peelen en Pieter Siekman zijn namens Lingewaard Energie de ‘drijvende krachten’ achter dit project. Zij maakten de tuinders op Bergerden, die met het water hun gewassen ‘gieten’, enthousiast voor hun plan.

De provincie Gelderland, Oost NL, fondsmanager van Innovatie- en Energiefonds Gelderland, ING bank en een crowdfunding onder burgers in de regio financierden dit park. Tenten Solar plaatste de panelen.

De energie die het drijvende zonnepark opwekt, wordt door de Nijmeegse energieleverancier Huismerk Energie geleverd aan burgers en bedrijven in de regio onder de naam Lingestroom.

Drijvende zonneparken win-win

In Nederland is nog ruim 7.000.000 vierkante meter aan binnenwater beschikbaar in de vorm van slibdepots, zandwinplaatsen, bezinkbassins of gietwaterbassins.

Drijvende panelen leveren veel meer energieLingestroom drijvend zonnepark in de Lingewaard

 

Behalve dat een zonnepark op een waterplas een perfecte kans is om dit soort water te benutten, is de stroomopbrengst hoger door de weerkaatsing van het licht op de waterspiegel en de ‘koele’ ondergrond van het water.

Een ander voordeel is dat water minder snel verdampt omdat het beschermd wordt door door de panelen. En met de hete droge zomer in ons geheugen, is het inmiddels wel duidelijk dat waterbekkens steeds belangrijker worden door de stijgende wereldtemperatuur.

De initiatiefnemers zijn inmiddels gestart met het opzetten van een tweede zonnepark op een plas bij knooppunt Ressen.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties