Made in Holland zonnepanelen

Made in Holland zonnepanelen

Made in Holland zonnepanelen
PowerField bouwt al een zonnepark in Veendam. Binnen afzienbare tijd komen de panelen uit Nederland

We kijken uit naar de productie van ‘Made in Holland’ zonnepanelen die in Groningen gepland staat. Het Friese bedrijf Powerfield gaat in Groningen een fabriek bouwen waar jaarlijks een miljoen zonnepanelen gemaakt kunnen worden.

De helft hiervan wordt gebruikt voor de aanleg van de eigen grote zonneparken. Het bedrijf bouwt op dit moment al zulke parken in Veendam en Hoogezand-Sappemeer.

PowerField Nederland B.V. is gespecialiseerd in het ontwikkelen van grootschalige zonneparken.

De eerste zonnecel technologie kwam uit Nederland

Jaren geleden was Nederland koploper in de ontwikkeling van zonnepanelen. Deze technologie ging verloren omdat de startups die zich hiermee bezig hielden, overgenomen werden of failliet gingen. Maar de kennis is gebleven.

Nederlandse bedrijven ontwikkelen nog steeds nieuwe zonnecellen en ontwerpen de fabriekslijnen waarmee elders in de wereld zonnecellen en zonnepanelen worden gemaakt. Vanwege de groei van zonne-energie in Nederland keert nu ook de productie van zonnepanelen in Nederland terug. Bedrijven die nu beginnen met de productie hebben veel minder investeringen nodig dan de pioniers die inmiddels failliet zijn.

Made in Holland

Elwin Ter Horst van Powerfield is op zoek naar een geschikte locatie voor de fabriek, ergens langs de Groningse kust. Ter Horst is ervan overtuigd dat er een markt is voor ‘made in Holland’ zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een flinke investering en productie dicht bij huis vermindert de kans op schade. Bovendien is het voor mensen aantrekkelijk om dicht bij huis verhaal te kunnen halen als er iets mis is.

30% bijdrage uit de pot

Powerfield kiest voor Groningen onder meer vanwege het ‘compensatiefonds aardbevingen’. Bedrijven die fabrieken bouwen en werkgelegenheid creëren kunnen tot dertig procent van de investeringen uit dit fonds halen. De schade van het aardgas draagt nu dus bij aan de ontwikkeling van zonenergie.

Alleen assemblage

Ter Horst denkt de concurrentie met China aan te kunnen omdat het om een assemblagefabriek gaat: een veel minder kostbare investering dan de fabrieken die eerder zonnepanelen in Europa fabriceerden.

De zonnecellen in de panelen gaat Powerfield dus niet zelf maken maar worden geïmporteerd. Omdat het bedrijf zelf de grootste klant van de fabriek wordt, is de helft van de afzet al gegarandeerd.

Bedrijfsleven wordt steeds groener

Recente cijfers van RVO laten zien dat bedrijven in Nederland nu massaal investeren in zonne-energie. In de tweede helft van 2016 liep de uitgekeerde subsidie al op tot bijna een miljard euro. Dit jaar is al voor maar liefst 3,2 miljard subsidie aangevraagd.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties