
Megabatterij voor netbalans

De megabatterij van V-Storage is sinds eind mei operationeel. De batterij met een capaciteit van 1MW/1.3MWh levert een bijdrage aan de netbalans van het hoogspanningsnet van TenneT.
De megabatterij is het eerste energieopslagsysteem van V-Storage, het gezamenlijke bedrijf van Scholt Energy Control en VDL Groep. Het systeem is het eerste in Nederland dat ‘achter de meter’ zogeheten regelenergie aan netbeheerder TenneT levert.
Megabatterij in Eindhoven
De grote batterij staat op het terrein van VDL ETG in Eindhoven en is inmiddels operationeel overgedragen aan Scholt Energy Control, dat de energiehandel en monitoring van het systeem voor rekening neemt.
Netbalans hoogspanningsnet
De batterij draagt bij aan de handhaving van de balans op het Nederlandse hoogspanningsnet.
Vanwege de forse groei van hernieuwbare energie wordt het stroomaanbod steeds onvoorspelbaarder. Door schommelingen in de productie van met name wind- en zonne-energie wordt het moeilijker om de balans op het net te handhaven. Batterijen zullen daarom een belangrijke rol gaan spelen.
Op het moment dat er veel elektriciteit uit hernieuwbare bronnen beschikbaar is, kan die elektriciteit worden opgeslagen in de batterij. En bij pieken in de stroomvraag kan direct een beroep worden gedaan op de batterij (regelenergie). Dit voorkomt niet alleen dat kostbare uitbreiding van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Energieopslag zorgt er ook voor dat de elektriciteitscentrale minder hoeven bij te stoken. De ex-busbatterijen dragen op die manier ook bij aan de verduurzaming van het energieverbruik.
Uitbreiding opslag
VDL Groep en Scholt Energy Control verwachten het aantal batterijen en de toepassing daarvan snel uit te breiden.
Het elektrisch vervoer in Nederland zal de komende jaren een grote vlucht nemen.
- Zo moeten in heel Nederland alle bussen in het openbaar vervoer in 2020 op elektriciteit rijden.
- Dit jaar rijden er in Nederland 140 elektrische bussen van VDL rond.
Als de batterijen niet meer geschikt zijn voor elektrisch vervoer, dan kunnen die een tweede leven krijgen in het energieopslagsysteem V-Storage.
Link naar de volledige beschrijving van dit batterijproject
Reageer op dit artikel
Meest gelezen
- -Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie
- -Uitkomsten van de klimaattafels in het Klimaatakkoord
- -Overzicht Nederlandse Windparken
Categorieën
- -Energiebewustzijn verhogen, meer flex
- -Energie neutraal bouwen
- -Landelijk energiebeleid
- -Energie opslag
- -Factsheets
- -Subsidie
- -Transport en Mobiliteit
- -Van de netbeheerders
- -Van de redactie
- -Wet- en Regelgeving
Alle blogs
Recente reacties
- -Wij hebben ook geen update mogen ontvangen Douwe.
- -Geen waterstof! Stip daar gewoon mee. Electrciteit opwek kan prima in Europa. Hierin opslaan en klaar. Mijn dak wekt genoeg op voor E nu. Windmolen er bij voor een grote wijk en klaar. Geen verli8aan omzetting naar waterstof. 50% is véél te veel.
- -Volgens Michael Shellensberger zou Duitsland tot nu toe al € 580 miljard in zon en wind geïnvesteerd hebben. Ik probeer dit te verifiëren, maar kan tot nu toe geen officiële cijfers over de investeringen van Duitsland en andere landen vinden, bijvoorbeeld een EU overzicht. Misschien kunt u mij wijzer maken. Ik wil op mijn website namelijk graag een aantal bijdragen over de energietransitie plaatsen en publiceer ook regelmatig in landelijke media.
- -Kom op zeg Thierry. Hou je eigen achterban voor de gek.
- -Is het een idee om oude bunkers geschikt te maken voor een opslag unit met basalt.
‘We moeten wereldkundig maken wat we allemaal al kunnen in ons land. Half Nederland weet niet dat Nederland een absolute voorloper is qua innovatie. Onze innovaties moeten in het licht worden gezet. ‘Ik zie graag een ‘Netherlands First’ mentaliteit op het gebied van innovatie’
Als de combinatie wordt gemaakt met het optimaliseren van het net cq het bedrijfsverbriuk en de koppeling aan de energiemarkten, biedt een batterij in veel gevallen prima mogelijkheden voor een positieve business case.