Met Huurders naar Nul-op-de-Meter in Roden

Mét Huurders naar Nul-op-de-Meter

Met Huurders naar Nul-op-de-Meter in Roden
De projectcommissie is vooral gefocust op het zoveel mogelijk beperken van de overlast van bewoners.

Huurders denken actief mee hoe hun woningen gerenoveerd moeten worden naar een Nul-op-de-Meter  (NOM) huis. Corporatie Woonborg in Roden gaf de de huurders een adviserende en meedenkende rol om samen tot het beste resultaat te kunnen komen.

Extra isolatie

Op advies van de huurders zijn binnen dit renovatieproject extra maatregelen opgenomen. Omdat de jaren ’60 woningen gehorig zijn, is besloten om een geluidsisolerende wand te plaatsen tegen woning-scheidende muren. Na het plaatsen van de eerste wand zal getest worden of deze maatregel voldoet aan de eisen.

Energieneutrale woningen

De 33 huurwoningen zijn in 2017 energieneutraal. Behalve isolatie investeert de woningbouwcorporatie € 3 miljoen in o.a.

Bewonersoverleg

Om de bewoners te betrekken, organiseerde de corporatie drie informatieavonden in het najaar van 2015. Met de bewoners zijn drie scenario’s besproken:

 1. Energiebesparing door labelstappen en daarbij een huurverhoging
 2. Sloop
 3. Of renovatie naar energieneutrale nul-op-de-meter-woningen

De bewoners kozen in ruime meerderheid voor NOM. Niet alleen omdat de woningen een betere uitstraling krijgen. Argumenten waren ook dat ze hun woning niet uit hoefden en dat het comfort aanmerkelijk zou verbeteren door de isolatie.

Huurders in projectcommissie

Na de informatieavonden met bewoners stelde de corporatie een projectcommissie samen waarin behalve huurders ook een afvaardiging van WOON, de algemene huurdersvereniging van Woonborg, zitting heeft. De projectcommissie is volledig betrokken bij alle projectstappen. Van de aanbestedingsprocedure en de selectie van de aannemer tot en met de uitvoering en oplevering. De projectcommissie is vooral gefocust op het zoveel mogelijk beperken van de overlast van bewoners.

Energiecoach

Zodra de woningen zijn opgeleverd, gaat een energiecoach bij alle bewoners op bezoek. Deze coach woont zelf ook in een NOM-woning en kan de bewoners dus goed uitleggen hoe ze hun gedrag moeten aanpassen.

 • Daarbij gaat het bijvoorbeeld om overdag wassen in plaats van ‘s avonds
 • Letten op kleine dingen: Bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat, adviseert de coach bijvoorbeeld om ook een thermoskan te kopen. Dat scheelt allemaal in energieverbruik.

5 type woningen

 • type 1: rijwoningen met bouwjaar voor 1946
 • type 2: rijwoningen bouwjaar 1946 – 1965
 • type 3: rijwoningen bouwjaar 1966 – 1975 (Roden)
 • type 4: portiekflats bouwjaar voor 1966
 • type 5: portiekflats en galerijflats bouwjaar 1966 – 1988

Onderzoek

Inmiddels zijn er in heel Nederland 700 woningen verbouwd tot een NOM-woning. De Stroomversnelling Huurwoningen richt zich primair op grote aantallen seriewoningen uit de jaren ’50-’70. Met een gemiddelde renovatieprijs van € 60.000 euro komt de omvang van deze deal op ruim 6,5 miljard euro. De eerste testwoningen zijn inmiddels opgeleverd. 

Lees meer over onderzoek naar NOM-woningen via onderstaande links

 

  Onder de kop ‘Stroomversnelling mislukt’ bericht Cobouw op 5 augustus dat Stroomversnelling de doelstellingen niet haalt. Inmiddels zijn 700 woningen getransformeerd naar een Nul-op-de-Meter woning. De doelstelling: 11.000 nul-op-de-meter woningen voor 2017.

  Cobouw: ‘Te weinig samenwerking, te hoge kosten, targets die niet worden gehaald.’

  De deal ‘Stroomversnellilng’ werd op 20 juni 2013 gesloten tussen zes corporaties; Portaal, Lefier, Woonwaard, Stadlander, Tiwos, Wonen Limburg en vier bouwbedrijven; VolkerWessels, BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties