Nederlanders willen ‘Echte’ Groene Stroom

Nederlanders willen 'Echte' Groene Stroom
Er loopt geen kabel naar IJsland. foto Geothermal plant in IJsland

Nederlanders lopen flink voorop bij het gebruik van groene stroom, maar toch lijken we de doelstelling dat 14% van ons energieverbruik in 2020 groen dient te zijn, niet te halen.

Maar als consument kun je wel degelijk zien welke energieproducenten investeren in Nederlandse hernieuwbare energie. In plaats van de ondoorzichtige ruilhandel met landen als Noorwegen en IJsland, kun je hier in Nederland echt vergroenen.

Ondoorzichtige ruilhandel?

De EU stelde al in 2007 een routekaart voor hernieuwbare energie op. Daarin werd vastgelegd dat 20% van het energieverbruik in de EU in 2020 afkomstig moet zijn van hernieuwbare energie.

Nederland streeft naar 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023. Recent werden de cijfers van 2016 bekend gemaakt door het CBS. Met een magere 5,9 % lijken we zelfs de lage doelstelling niet te halen in 2020.

Reporter Radio

Maar hoe kan dat, terwijl zoveel Nederlanders toch groene stroom gebruiken? Reporter Radio dook in het systeem van groene stroom, want hoe weten we zeker dat de groene stroom ook echt groen is?

Ze vroegen het aan Markus Schmidt van WISE, een organisatie die samen met Greenpeace en de Consumentenbond jaarlijks onderzoek doet naar het duurzame karakter van de stroomleveranciers.

“Kijk de elektronen in de kabels zijn niet te scheiden. Duurzame elektriciteit wordt gecertificeerd met Garanties van Oorsprong. Het betekent dat als je dicht bij een kolencentrale woont, je elektriciteit waarschijnlijk daar vandaan komt, maar dat de leverancier Garanties van Oorsprong heeft gekocht om er duurzame stroom van te kunnen maken.

Import

Omdat Nederland te weinig groene elektriciteit produceert moeten we importeren. Dus worden er op grote schaal Garanties van Oorsprong gekocht in Noorwegen en IJsland, van bestaande waterkrachtcentrales.

En dat is vreemd want er loopt geen kabel naar IJsland. Dus hoe kunnen we nou groene stoom uit IJsland kopen? Reporter Radio belde Ragnar Sigurbjörnsson. Hij onderhoudt het systeem van Garanties van Oorsprong in IJsland bij netbeheerder Landsnet.

“In IJsland gebruiken we alle stroom zelf. Voor ieder certificaat dat we verkopen krijgen wij grijze stroom terug. In feite hebben we nog maar 20% duurzame elektriciteit over voor ons zelf.”

Groene stroom is dus zelfs voor de IJslanders een wassen neus. Maar Sigurbjörnsson vertelt dat het amper discussie oplevert, omdat IJslander in hun beleving gewoon hernieuwbare elektriciteit gebruiken.

Het systeem moet veranderen

Bas Eickhout, Europarlementariër voor Groen Links en rapporteur duurzame energie vindt dat het systeem daarom op de schop moet.

“Landen zullen veel meer verplicht moeten worden zelf de doelstellingen te halen, de handel levert gewoon te weinig op, dat heeft dit systeem wel bewezen.”

Ook moet er een flinke versnelling komen vindt Eickhout.

“We hebben in het Europees Parlement recent de doelstellingen voor 2040 besproken en die moeten hoger vinden we. De Commissie stelde 29% voor, wij vinden dat je moet streven naar 40%. De energiesector kan het namelijk, door te investeren in wind- en zonne-energie. Bij andere sectoren, zoals vervoer en landbouw zal het nog moeilijk genoeg worden.”

Nederlanders: let op!

Maar ook zelf kunnen we een bijdrage leveren, legt Markus Schmidt van WISE uit.

“Uit ons onderzoek, dat we jaarlijks doen, kun je als consument wel duidelijk zien welke energieproducenten wel investeren in Nederlandse duurzame energie. In plaats van een ruil met landen als Noorwegen en IJsland, kun je wel degelijk hier vergroenen.”

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties