FME: Nieuwe verdienmodellen energieopslag

Nieuwe verdienmodellen energieopslag

Nieuwe verdienmodellen energieopslag
De nieuwe 8 KWh Blue Ion Continuum batterij is een mogelijke game-changer. Het heeft aanmerkelijk meer opslagruimte dan de 6,4 kilowattuur Powerwall. Bovendien draaien Blue Ion accu’s op Sony’s lithium-ferro fosfaat batterijen. De Powerwall draait op lithium kobalt-mangaan-batterijen. Volgens founder Henk Rogers zijn fosfaat en ijzer goedkoop en veilig, terwijl kobalt en mangaan duur en gevaarlijk zouden zijn.

Nieuwe verdienmodellen voor energieopslag dienen zich aan. Is energieopslag voor huiseigenaren en klein zakelijk gebruik nu nog niet rendabel.

Dat verandert als de salderingsregeling wordt aangepast. En niet alleen de salderingsregeling. Het hele systeem gaat op zijn kop.

Dat zegt Jillis Raadsschelders van DNV GL en voorzitter van Energy Storage NL over de trends in batterij-opslag en de marktkansen van verschillende technieken.

de huidige salderingsregels gaan veranderen

‘Op dat moment verandert de businesscase; het is echter de vraag hoe de regels gaan veranderen en hoe je opslag toepast.’ Want niet alleen het salderen zal veranderen. De complete elektriciteitsvoorziening zal veranderen, waarbij opslag mogelijk een belangrijke rol krijgt.

“Het huidige netwerk is uitgelegd uitgaande van gelijktijdigheid,’ zegt Raadschelders. Het aanbod is in balans en de capaciteit is voldoende voor de verwachte vraag. ‘

Maar door elektrificeren verandert het gebruiksprofiel van de eindgebruiker.’

De elektrische auto en de warmtepomp vragen om enkele kilowatts vermogen gedurende een veel langere periode dan de waterkoker of de elektrische kookplaat. En dat heeft impact op het netwerk. Als je dan batterijcapaciteit op de juiste manier inzet levert dat flexibiliteit en daarmee extra capaciteit.”

Nieuwe verdienmodellen

De inzet van batterij-opslag kan afgezet tegen netverzwaring gunstig zijn.

“Opslagsystemen kunnen veel meer en er zijn multiple revenue streams denkbaar,” zegt Raadschelders.

  • Voor de eindgebruiker biedt opslag zekerheid bij stroomuitval.
  • Maar voor de netbeheerder is het extra capaciteit, met minder netverlies en op lokaal niveau een hogere netkwaliteit.
  • Ook maakt het de lokale inzet van lokaal opgewekt vermogen mogelijk.

De vraag is dan wie eigenaar is, wie de controle heeft, wie bevoegd is die systemen aan te sturen. Je moet dan de waarde expliciet maken en ook nog eens kunnen afrekenen. Op meerdere plaatsen zit waarde in de keten. De vraag is hoe je in dat spel gaat zitten; ga je alleen hardware leveren of ga je ook ontzorgen en biedt je het in de vorm van een ESCo?

Dimensionering

Dimensionering van het opslagsysteem is mede bepalend voor de keuze van techniek. Lithium ion is een bewezen techniek met veel energie tegen een laag volume en gewicht. Door grootschalige productie daalt de kostprijs.

“Maar wil je systemen die gedurende langere tijd vermogen kunnen leveren, dan zijn andere technieken nodig.

Vermogen en energie zijn voor opslag twee heel verschillende ontwerpcriteria.”

Op niveau van een woonwijk kan een bepaald vermogen voor een langere periode benodigd zijn. ‘Bij systemen die 4, 6 of 8 uur vermogen kunnen leveren, komen de Redox flow systemen in beeld.

“Bij de reduction oxidation flow batterij is de energie opgeslagen in vloeistof, in tanks. Een grotere capaciteit betekent eenvoudig een grotere tank en bij grote opslagsystemen heeft dat effect op de kostprijs. ‘Deze eigenschap maakt redox geschikt bij opschalen.”

Opslag gaat doorbreken

Opslag zal een functie vervullen bij flexibilisering van het elektriciteitsnet en opvangen van lokale duurzame productie. Maar ook op gebruikersniveau zal opslag doordringen. Er dienen zich nieuwe verdienmodellen aan die aansluiten bij de (latente) wensen van particulieren en bedrijven.

Waarom wil je opslag?

  • Bij stroomuitval kan een bedrijf doordraaien
  • Zonnepanelen gecombineerd met opslag betekent iets voor de netaansluiting
  • Ook maakt opslag een ander gebruiksprofiel mogelijk, waardoor de inkoop van elektriciteit goedkoper kan uitvallen
  • Bovendien maakt opslag eigen gebruik mogelijk zodat teruglevering tegen een laag tarief vermeden kan worden.

De overweging is niet alleen economisch. ‘Als je de verschillende waarden van een systeem voor opslag combineert kan dat een goede reden zijn. Daarom biedt opslag meerdere voordelen.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties