NUON plaatst batterijen op Windpark Zeewolde

NUON nieuws: accu’s voor windenergie

NUON plaatst batterijen op Windpark Zeewolde
NUON installeert 2 batterijen met 3MW in 2017. De capaciteit is voldoende om 1.800 tot 2.200 huishoudens van stroom te voorzien. Op termijn breidt Nuon de capaciteit uit naar 12 MW in 8 batterijen.

Nuon gaat de windenergie uit windpark Zeewolde opslaan in autoaccu’s. Dat publiceerde de energieleverancier vandaag. Door batterijopslag in te zetten, kan het windpark bij relatieve windstilte en tijdens piekuren , windenergie blijven leveren. Deze accu’s zijn een primeur: in Nederland zijn nog nergens batterijen gekoppeld aan windmolens. 

Uit het NUON persbericht

(…) Use it or lose it. Het is een duivels dilemma voor duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Als de elektriciteit die windmolens opwekken niet direct kan worden gebruikt, gaat de groene stroom verloren. Tegelijkertijd kan met windenergie bij relatieve windstilte niet altijd aan de energievraag worden voldaan.

Om dit probleem op te lossen, plaatst Nuon binnenkort bij het transformatorstation in het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde twee ‘batterijen’.

De accu’s in groene zeecontainers zorgen ervoor dat energie die is geproduceerd tijdens ‘windpieken’ aan het stroomnet geleverd worden als er juist weinig wind waait. Met de introductie van batterijen in het windmolenpark in Zeewolde, geeft Nuon een nieuwe impuls aan de opslag van windenergie.

NUON werkt met autoaccu’s

De batterijen in het Prinses Alexiapark hebben een totale capaciteit van drie megawatt. Hiervoor gebruikt NUON autoaccu’s.

De capaciteit is voldoende om 1.800 tot 2.200 huishoudens van stroom te voorzien.

Op termijn breidt Nuon de capaciteit uit naar twaalf megawatt in 8 batterijen. Gerben Epema, operationeel wind manager bij Nuon:

“Het Prinses Alexia Windpark is hiervoor de ideale locatie: het park is al sinds de opening in 2011 het nationale windenergielaboratorium en experimenteert voortdurend met nieuwe vindingen. We kijken daarmee ook naar de toekomst. Want er komt nog veel meer windenergie in Nederland. Door nu al te experimenteren met deze vorm van opslag, kan later een groot deel van de stroomvraag met windenergie worden geleverd. Ook als het even minder hard waait.”

Maart 2017

De batterijen zullen rond maart 2017 worden geplaatst. De bedoeling is dat de accu’s vijftien tot twintig jaar mee kunnen.

Epema: “We investeren in technologie die op korte termijn het rendement van windenergie vergroot én bijdraagt aan een lange termijn oplossing voor de transitie naar duurzame energie in Nederland.”

Boudewijn Tjeertes, projectmanager:

“Vergelijk een auto die voortdurend gas geeft, remt, snel optrekt en weer afremt met een auto die constant tachtig kilometer per uur rijdt. Iedereen weet dat de laatste minder brandstof verbruikt en dus efficiënter is. Door een batterij bij het windpark te plaatsen zorgen we voor een optimale levering van duurzame stroom aan het stroomnet.”

Windpark

Windpark Zeewolde bestaat uit 36 windmolens met in totaal 122 MW. Voldoende groene stroom voor 88.000 huishoudens.

 

    Energiebedrijf Nuon meldt het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde te gaan voorzien van een energieopslagsysteem. Er wordt gebruikgemaakt van batterijen van elektrische voertuigen.

    In totaal is er straks de mogelijkheid om in de 2 batterijcontainers 3 megawattuur aan windenergie op te slaan.

    Bovendien wil Nuon in een latere fase 6 containers bijplaatsen om tot een totaal vermogen van 12 megawattuur te komen.
    Elke container is gevuld met 44 accu’s voor elektrische auto’s.

    Nuon-projectleider Boudewijn Tjeertes: ‘De systeemintegratie zal door het bedrijf Alfen verzorgd worden. Er wordt momenteel al hard gewerkt aan het project. De verwachte oplevering staat gepland voor het einde van het eerste of het begin van het tweede kwartaal in 2017. Wij willen leren hoe wij als bedrijf batterijen in de energietransitie kunnen inzetten. Wij gaan meer toepassingen onderzoeken en testen op batterijen.’

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties