Coöperatie de Windvogel

  • Type organisatie: Lokale energiecooperatie

De Windvogel is een landelijke burgercoöperatie die streeft naar een duurzame energievoorziening met windenergie als prioriteit.

De burgercoöperatie bezit 4 windmolens die mogelijk gemaakt zijn door leningen die onze leden verstrekken. Daarnaast hebben wij een gezamenlijke burgerwindmolen met Zuidenwind en Meerwind gebouwd, en bezitten we drie zonnedaken in Duitsland, vlak over de grens.

De Windvogel telt momenteel meer dan 3300 leden. De leden kunnen hun ‘eigen’ windstroom afnemen.

Historie de Windvogel

  • 1991: de Windvogel wordt in Reeuwijk opgericht als resultaat van een gespreksgroep die – geïnspireerd door de Club van Rome – begaan is met het milieu
  • 1993: in Bodegraven plaatst de Windvogel haar eerste windmolen
  • Sindsdien is het aantal leden gegroeid tot meer dan 3300, door ledenwerving en door fusies met andere coöperaties zoals de Haagse Windmolenvereniging, de Amstelvogel (Ouder-Amstel) en de VCBW Noord-Brabant (Halsteren)
  • In 2015 bouwde De Windvogel haar eerst samenwerkingsproject: burgerwindmolen de Coöperwiek in Neer. Deze windmolen is gebouwd met hulp en financiering van drie coöperaties: De Windvogel, Zuidenwind en Meerwind.

Windstroom afnemen

De leden van de Windvogel kunnen de stroom van hun windmolens thuis afgeleverd krijgen. Ieder lid kan zich aanmelden voor windstroom van De Windvogel. Van deze stroom is het 100% zeker dat het door onze eigen molens opgewekt is. Het is noodzakelijk over te stappen naar energiebedrijf Anode. Onze windmolens leveren ook aan Eneco, Greenchoice en DE Unie. Het is dan niet zeker gezegd dat u via deze leveringsbedrijven onze windstroom in huis krijgt.

Coöperatie de Windvogel
 Herculesplein 5, Postbus 2183,
       2800 BH Utrecht,
       , Nederland
  Siward Zomer   http://www.windvogel.nl/    info@windvogel.nl    030-3200702