De Hortus

  • Type organisatie: Kennisinstituut

De Hortus Botanicus Amsterdam is een moderne botanische tuin waar actuele vraagstukken tussen mens en plantenwereld centraal staan.

Tegelijkertijd blijven zowel de rijke historie als het intieme karakter van de tuin behouden en zichtbaar.

De ruggengraat wordt gevormd door een bijzondere collectie levende planten uit heel de wereld, die wetenschappelijk wordt beheerd en zoveel mogelijk aan het publiek wordt getoond.

Missie

De medewerkers van de Hortus Botanicus willen dat mensen van alle leeftijden kunnen genieten van de schoonheid en diversiteit van planten uit de hele wereld. Wij willen een bijdrage leveren aan het vergroten van hun kennis en bevorderen dat zij het belang van planten voor de wereld ontdekken.

Hortus historie

De Hortus Botanicus Amsterdam uit 1638 is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Oorspronkelijk was het een medicinale kruidentuin, opgericht door het Amsterdamse stadsbestuur.

Dankzij de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie breidde de Hortus zich in de zeventiende en achttiende eeuw snel uit. De VOC-schepen brachten niet alleen kruiden en specerijen mee, maar ook exotische sierplanten.

In de afgelopen vier eeuwen groeide de tuin uiteindelijk uit tot een unieke botanische tuin met meer dan 4.000 soorten planten uit de hele wereld, in hartje Amsterdam.

In de tuin staan diverse gebouwen, waaronder Rijksmonumenten en architectonische kassen. Het hele jaar door zijn er verschillende evenementen, zoals tentoonstellingen, muziekoptredens en bijzondere rondleidingen.

De Hortus
 Plantage Middenlaan 2a
       1018 DD Amsterdam,
       , Nederland
  Taeke Kuipers   dehortus.nl    Berenice.Kouwer@dehortus.nl    020 7025 404