Gemeente Ameland

  • Type organisatie: Gemeente

Ameland heeft een prachtige natuur. En dat willen we graag zo houden. Daarom willen we op het eiland ook zo veel mogelijk gebruik maken van duurzame energie. Energie die is opgewekt door de natuur is beter voor het milieu én voor de leefomgeving van mensen.

Om de krachten te bundelen, is ‘Duurzaam Ameland’ opgericht. Zij werken samen aan duurzame energie op Ameland. De projecten van Duurzaam Ameland zijn proefprojecten en zijn een voorbeeld voor andere overheden of bedrijven die duurzame energie willen opwekken of inzetten.

De projecten

Alle projecten van Duurzaam Ameland hebben te maken met duurzame energie. Door deze projecten uit te voeren, kan Ameland in de toekomst energie gebruiken die zo veel mogelijk duurzaam is opgewekt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van energiezuinige toestellen en systemen.

De projecten van Duurzaam Ameland zijn ingedeeld in zes groepen: duurzame mobiliteit, groene grondstoffen, keten efficiency, gebouwde omgeving, duurzame elektriciteitsvoorziening en nieuw gas.

Duurzaam Ameland heeft de volgende projecten gestart:

  1. Groen licht: de pier in Nes wordt verlicht door groene verlichting. De pier is hierdoor minder opvallend aanwezig voor vogels.
  2. Waterstof in aardgas: bewoners van appartementencomplex ´Noorderlicht´ in Nes verwarmen en koken op een mengsel van aardgas en waterstof. Door waterstof aan aardgas toe te voegen, spaart dit ons milieu en onze gasvoorraad.een eerste stap in duurzaam gas.
  3. Kennis en Innovatiecentrum: Duurzaam Ameland plaatst een innovatieve warmtepomp (die zorgt voor verwarming en koeling van het gebouw) in het kennis- en innovatiecentrum in Nes. In het centrum kunt u meer zien van de projecten van Duurzaam Ameland.
  4. HRE ketels: Duurzaam Ameland heeft tientallen HRe ketels op Ameland geplaatst.
  5. Aardgastankstation: In april 2010 is een aardgastankstation geopend dat mede mogelijk gemaakt is door Duurzaam Ameland. Er rijden vier aardgasbussen op het eiland, ook zijn er steeds meer bedrijven en particulieren die ervoor kiezen om op aardgas te rijden.

 

 Jelmeraweg 1
       9162 EA Ballum,
       , Nederland
  Nico Oud   www.ameland.nl    info@ameland.nl    +31 (0)519 555 555