Koninklijke Schiphol Group

  • Type organisatie: Kennisinstituut

Koninklijke Schiphol Group is eigenaar en exploitant van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en bezit 51% van de aandelen in Eindhoven Airport.

Schiphol

De belangrijkste activiteit van Schiphol Group is de exploitatie van Amsterdam Airport Schiphol. Qua aantal passagiers staat deze luchthaven in Europa op de derde plaats, na Londen Heathrow en Parijs-Charles de Gaulle (2016). Wereldwijd neemt Amsterdam Airport Schiphol qua passagiers de twaalfde plaats in (2016). Op vrachtgebied staat Amsterdam Airport Schiphol in Europa op plek drie, na Frankfurt en Parijs-Charles de Gaulle. Wereldwijd neemt de luchthaven hier de vijftiende plaats in. (Bron Wikipedia)

Regionale luchthavens

  • Schiphol is eigenaar en exploitant van Rotterdam The Hague Airport.
  • Schiphol heeft 51% van de aandelen in handen van Eindhoven Airport.

Samenwerkingsverbanden

De Schiphol Group heeft een samenwerkingsverband met onder andere Koningin Beatrix International Airport op Aruba en Aéroports de Paris in Parijs, Frankrijk.

  • De Schiphol Group is voor 69,77% eigendom van de Nederlandse staat (Ministerie van Financiën)
  • 20,03% van de gemeente Amsterdam
  • 2,2% van de gemeente Rotterdam
  • De overige acht procent zijn sinds 2008 in handen van Aéroports de Paris.
  • De Schiphol Group heeft een even groot belang in Aéroports de Paris.

Privatisering

In 2006 wilde toenmalig minister van Financiën Zalm Schiphol privatiseren. De Staat der Nederlanden had 76,0% van de aandelen en de gemeente Amsterdam 22,0%. Zalm wilde een deel van de aandelen Schiphol dat jaar naar de beurs brengen en de rest onderhands verkopen.

De luchtvaartmaatschappijen op Schiphol waren tegen privatisering. Ze vrezen dat Schiphol dan als monopolist de tarieven kunstmatig hoog zal houden en dat de maatschappijen en passagiers daarvoor de rekening gepresenteerd zullen krijgen. In het regeerakkoord van het kabinet Balkenende IV (2007) was opgenomen dat de privatisering van de luchthaven niet verder werd doorgezet.

Koninklijke Schiphol Group
 Evert van de Beekstraat 1
       1118 CP Schiphol, Amsterdam,
       , Nederland
  Jos Nijhuis   Schiphol.nl    nijhuis@schiphol.nl    0900 0141