200 NOM huizen in Soest

Overijssel start fabriek voor grootschalige renovatie van huizen

Overijssel start fabriek voor grootschalige renovatie van huizen
Deze 200 rijwoningen zijn energieneutraal gemaakt. De huizen leveren een besparing van circa 262.000 m3 gas en 594.000 kWh op.

Overijssel wil dat bestaande huizen sneller en goedkoper energieneutraal gemaakt worden. Daarvoor start de provincie een fabriek die ‘renovatiepakketten’ gaat ontwikkelen waarin prefab pakketten gemaakt worden waarmee een woning in één keer energieneutraal kunnen worden gemaakt.

De provincie Overijssel werkt in dit project samen met dertien partners uit zes landen. De Europese Unie heeft voor dit project een subsidie toegekend van ruim 2 miljoen euro.

Doel is om binnen drie jaar een blauwdruk te ontwikkelen voor een volautomatische fabriek. Daarnaast worden locaties geselecteerd, en ondernemers gezocht die de fabriek gaan bouwen en in bedrijf nemen.

Overijssel wil tempo maken

Gedeputeerde Annemieke Traag voor Energie, Milieu en Europa:

“We staan voor een enorme opgave om alle bestaande woningen in 2050 energiezuinig of zelfs helemaal energieneutraal te maken. In het huidige tempo lukt dat niet. Vandaar dat we op zoek zijn naar innovatieve methoden om de verduurzaming te versnellen en goedkoper te maken.”

Gedeputeerde Monique van Haaf voor Wonen:

“Als we er in slagen een goede blauwdruk neer te zetten, hebben we een oplossing in handen voor 500.000 Overijsselse woningen, en tot 22 miljoen woningen in Noordwest-Europa. Een oplossing die naast de energietransitie ook bijdraagt aan goed en betaalbaar wonen voor onze inwoners. ”

Circulair en voordelig(er)

Doel van het ontwerp is om op industriële schaal (minimaal 15.000 per jaar) standaard renovatiepakketten te produceren. De pakketten bevatten onderdelen die nodig zijn om huizen te verduurzamen. Denk aan isolatiemateriaal voor gevels en daken, warmtepompen, zonnepanelen, energieomvormers en ventilatiesystemen. De producten worden zoveel mogelijk circulair en biobased samengesteld en gemaakt. Doel is om het totaalpakket aan producten voor de helft van de huidige prijs aan te kunnen bieden.

Video

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties