overstappen van gas naar elektrische huizen en gebouwen

Overstappen van gas naar all electric, wat komt er bij kijken?

overstappen van gas naar elektrische huizen en gebouwen
Alle woningen en gebouwen moeten straks overstappen van aardgas naar elektrisch verwarmen. Hoewel de warmtepomp een voor de hand liggend alternatief voor gas is, zijn er nog wel meer keuzes.

Waar moet je aan denken als je wilt overstappen van gas naar elektrisch? En wat kost het? De Energiekaart zet de mogelijkheden voor huis- en gebouwbezitters op een rij.

Overstappen: 3 hoofdthema’s

 1. Huisisolatie
 2. Apparatuur vervangen en zelf energie opwekken
 3. Bestaande installatie geschikt maken

1. Isolatie

Om een woning of gebouw geschikt te maken voor all electric is goede isolatie essentieel. Daarnaast is een goed geïsoleerd huis ook erg comfortabel en dat ga je merken. Deze investering haal je er dubbel en dwars uit. Waar moet je aan denken?

 • de isolatie van gevel, dak en vloeren
 • de ramen voorzien van HR++-glas

Ga je isolatie toepassen, neem dan isolatie van natuurlijke materialen mee in je overweging. Of van recycled materialen zoals papieren koffiebekers. Deze zogeheten biobased isolatie zorgt voor een luchtdicht, dampopen gebouw wat er voor zorgt dat een gebouw kan blijven ademen. En dat is essentieel voor een gezonden woon/werkomgeving.

Isolatiewaarde – R-waarde voor het gebouw

De R-waarde is van toepassing op het materiaal dat gebruikt wordt voor de ramen, gevels, daken, vloeren, enz. De R-waarde geeft aan hoe (warmte)isolerend een bepaald materiaal van een bepaalde dikte is. Er wordt gemeten hoeveel warmte er door een materiaal heen kan gaan op een bepaald oppervlak en binnen een bepaalde tijd.

De R-waarde is te berekenen door de dikte van een isolatiemateriaal (uitgedrukt in meters) te delen door de lambda-waarde. Voor de uitkomst geldt: hoe hoger het getal, hoe beter isolerend.

Isolatiewaarde – U-waarde voor glas

Het is belangrijk om warmteverlies door beglazing te beperken. De isolatiewaarde van glas wordt weergegeven met de U-waarde. Dit is de hoeveelheid warmte die door het glas verloren gaat. Hoe lager de U-waarde is, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe beter dus de isolerende werking van het glas. HR++ glas heeft een U-waarde van < 1,2. Dat is ruim 50% lager (beter) dan het eerste generatie dubbel glas met een U-waarde van ± 3.

2. Apparatuurkeuze

Minister Wiebes stimuleert huis- en gebouwbezitters om over te schakelen van de HR-ketel naar warmtepompen. Omdat elk huis anders is, denk dan ook aan de locatie en de situering ten opzichte van de zon, moet er maatwerkadvies komen. Als je zelf in je energie wilt en kunt voorzien zal het vaak een combinatie worden van zonnepanelen en een elektrische ketel/warmtepompen/infraroodverwarming.

 • Over zonnepanelen is inmiddels genoeg bekend. Laat een berekening maken hoe de panelen het meest optimaal geplaatst kunnen worden en in welke hellingshoek.
 • Een boilervat is ook niet zo ingewikkeld. Dit is de buffer voor warm water. De grootte is afhankelijk van de nodige capaciteit.
 • Je kunt denken aan muurverwarming met infrarood panelen,  je cv vervangen door een elektrische ketel en/of kiezen voor een warmtepomp.

Om even met de elektrische ketel te beginnen.

 • Een elektrische ketel kan gewoon 80°C cv-water maken. Dus in woningen waar radiatoren zitten en geen ‘laag temperatuur afgiftesysteem’ kan dit gewoon worden toegepast.
 • In tegenstelling tot een warmtepomp waarbij een laagtemperatuur systeem noodzakelijk is.
 • De hoofdzekering zal waarschijnlijk groter moeten worden wat invloed heeft op je vaste aansluitkosten.
 • Je kunt overwegen om een elektrisch verwarmingslint in de vloer te leggen. Het verwarmingslint functioneert als een soort ‘elektrische weerstand’  die warm wordt door dat daar stroom door heen loopt. Dan hoeft er geen ‘water’ rond gepompt te worden.

Over warmtepompen is nogal wat discussie. Voor particuliere woningen zijn er grofweg drie soorten warmtepompen:

 1. De lucht/water-warmtepomp, die zijn warmte uit de buitenlucht haalt via een ventilator die naast het huis staat
 2. De bodem/grondwater-warmtepomp, die zijn warmte uit de bodem of uit opgepompt grondwater haalt
 3. De hybride warmtepomp die naast de gewone cv-ketel wordt geïnstalleerd. Die elektrische pomp verwarmt het huis, terwijl de cv-ketel warm water voor de kraan levert. En als de buitentemperatuur onder de 5 °C zakt, springt de cv-ketel bij voor de gewone verwarming en gebruik je dus nog steeds relatief veel fossiele brandstof.

Als we in Nederland op stroom willen verwarmen nemen we een warmtepomp, die haalt 75% van de benodigde energie gratis uit de omgeving.

3. Bestaande installatie geschikt maken voor elektrisch

Overstappen van gas naar een e-home hoeft niet meer te kosten dan je verwachte energierekening. Maar daarvoor moet je wel voorzieningen treffen.

 • Kies je voor een warmtepomp dan is vloerverwarming aanleggen belangrijk
 • Mogelijk moet je de radiatoren ook vervangen door lagetemperatuur radiatoren
 • Ontbreekt er ergens in huis nog isolatie, bijvoorbeeld onder de vloer of in de spouwmuur? Pak dat dan eerst aan. Daarmee bespaar je meer op je energierekening en op je CO2-uitstoot.
 • Is het huis/gebouw in of na 2000 gebouwd? Dan is de isolatie zeker in orde en kun je het zonder grote ingrepen geschikt maken voor een volledige warmtepomp. Lees meer over de prijs en subsidie op Volledige warmtepomp.
 • Is jouw huis/gebouw na 1974 gebouwd? Dan is de kans groot dat je een mechanisch ventilatiesysteem hebt en is jouw huis geschikt voor een ventilatiewarmtepomp. Lees meer over de prijs en subsidie op Ventilatiewarmtepomp.

CO2 uitstoot vergeleken

 • Aardgas: 1,890 kg CO2 / m3
 • Grijze stroom uit fossiele brandstoffen: 0,649 kg CO2 / kWh
 • Groene stroom uit biomassa: 0,075 kg CO2 / kWh
  Groene stroom uit windkracht, waterkracht en zonne-energie: 0,0 kg CO2 / kWh

Bron: CO2emissiefactoren.nl – Lijst met uitstootgegevens

 1. Infraroodverwarming via groene stroom: 71,21 kWh / m2 x 0,0 kg CO2 / kWh = 0 kg CO2 per m2 woonruimte per jaar.
 2. Infraroodverwarming via groene stroom uit biomassa: 71,21 kWh / m2 x 0,075 kg CO2 / kWh = 5,34 kg CO2 per m2 woonruimte per jaar.
 3. Centrale verwarming via aardgas: 21,37 m3 / m2 x 1,890 kg CO2 / m3 = 40,39 kg CO2 per m2 woonruimte per jaar.
 4. Infraroodverwarming via grijze stroom: 71,21 kWh per m2 x 0,649 kg CO2 / kWh = 46,22 kg CO2 per m2 woonruimte per jaar.

Subsidie

Een warmtepomp is de enige vorm van elektrische verwarming waar u subsidie op krijgt en is daarom ook de enige echt duurzame vorm van elektrisch verwarmen. De varianten die in aanmerking komen voor subsidie zijn:

 1. de lucht/water warmtepomp voor particulieren en klein zakelijk gebruik
 2. de lucht/lucht warmtepomp voor grotere zakelijke toepassingen zoals grote kantoorpanden

Voor de lucht/water warmtepomp is er de Investeringssubsidie Duurzame Energie of kortweg de ISDE. Er is een pot beschikbaar gesteld van € 90 miljoen om duurzame investeringen te compenseren. De minimale subsidie is € 1.100,- bij 1 kW, elke kW daarboven is € 100,- extra.

Voor zakelijk gebruik is er de Energie Investeringsaftrek in het leven geroepen, of kortweg EIA. De overheid stimuleert met deze subsidie het investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie.

Deze subsidie is alleen voor bedrijven die winst maken, dus geen non-profit organisaties. De subsidie is namelijk een fiscale aftrek van de winst die tot 55,5% van de investeringskosten kan oplopen, naast de gebruikelijke afschrijving. EIA levert gemiddeld een voordeel op van 13,5% op de aanschafwaarde.

Dankzij een subsidie is de investering lager, waardoor de aanschaf interessanter is. Doordat je minder energie verbruikt, dalen ook de energiekosten. Daarnaast krijgt je huis of gebouw een hoger energielabel, waardoor de waarde van het pand stijgt.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties