Pilotregio's

Pilotregio’s energiestrategieën van start

Pilotregio's energiestrategieën van start
Als eerste gaan de pilotregio’s Midden-Holland, West-Brabant, Hart van Brabant, Friesland en Drechtsteden van start met een uitvoeringsplan van een jaar.

Sinds 22 juni 2016 bundelen vijf VNG pilotregio’s hun krachten om de energietransitie in hun gebied te versnellen. De pilotregio’s zijn samenwerkingsverbanden tussen tientallen gemeenten.

Pilotregio’s werken samen

Door de aanpak op regionale schaal in te steken, kijken provincies, gemeenten en waterschappen gezamenlijk naar de energieopgave. Ze kijken daarbij naar het potentieel om te besparen en duurzame energie op te wekken in hun regio.

Draagvlak

Berend de Vries, voorzitter van de bestuurlijke commissie Milieu, Energie en Mobiliteit van de VNG, is duidelijk over de mogelijkheden van de gemeenten.

“Gemeenten zijn de eerste overheid en daarmee in de positie om tot een plan met draagvlak van hun inwoners en bedrijven.”

Energieneutraal

Europees sprak men af om in 2050 de CO2 uitstoot te verminderen met 80-95% ten opzichte van 1990. Veel gemeenten, provincies en waterschappen hebben het doel om al voor 2050 energieneutraal te zijn.

  • Een energiestrategie geeft aan welke besparing en verduurzaming daarvoor op korte en lange termijn nodig zijn.
  • De strategie bepaalt waar de regio energieprojecten kan realiseren en met welke partijen.
  • Zo zijn regionale en nationale keuzes op korte en lange termijn beter op elkaar afgestemd.

Pilotregio’s

  1. Als eerste gaan de pilotregio’s Midden-Holland, West-Brabant, Hart van Brabant, Friesland en Drechtsteden van start met een uitvoeringsplan van een jaar.
  2. Tegelijkertijd treffen ook andere regio’s voorbereidingen om tot een regionale energiestrategie te komen.
  3. Zij maken hierbij gebruik van de ervaringen van de 5 pilotregio’s en regio’s die voorop lopen.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle regio’s een regionale strategie hebben. Daarmee ontstaat een landelijk dekkend overzicht.

Netwerk van energiepartners

Een breed netwerk netwerk van energiepartners, kennisorganisaties en maatschappelijke partijen ondersteunen de regio’s. Het Rijk en VNG, IPO en de Unie van Waterschappen helpen de regio’s bij het opstellen van hun regionale energiestrategieën.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties