Pilot project gezocht voor home automation toepassingen

Matchmaking – Stel je vraagCategory: gevraagd: projectpartner(s)Pilot project gezocht voor home automation toepassingen
Tanja Nolten Staff asked 5 years ago

Probleem & doelstelling Smart Grids

De voorziene overbelasting van de elektriciteitsnetten is een belangrijk maatschappelijk vraagstuk voor de komende jaren. We zien een exponentiele groei van decentrale energiebronnen, toenemende elektriciteitsvraag en gebrek aan slimme afstemming van (de)centrale energievraag & aanbod.
Daarom zijn we op dit moment druk bezig om Herman de Zonnestroomverdeler door te ontwikkelen naar een geïntegreerd Smart Grid.

Einddoel van dit systeem is dat we hiermee de lokaal opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk direct nuttig kunnen gebruiken (verbruik of opslag), zonder teruglevering aan het elektriciteitsnet.

Gezocht: Smart Grid Pilot Project

Voor deze ontwikkeling zijn we samen met 9 partijen een consortium gestart onder de naam ‘Herman’s Smart Grids’. Op dit moment zijn we bezig de technische koppeling te leggen tussen decentrale aanbodkant (Herman & zonnestroom) en de vraagkant (Home Automation toepassingen in de woningen).

In dit kader zijn we op zoek naar een pilotproject waarbij we de installatie van de technologie medio voorjaar 2016 kunnen starten.

De essentiële eigenschappen van een potentieel pilot project zijn:

  1. Appartementencomplex met 10-50 woningen
  2. Geschikt dak voor zonnepanelen (geen dakvervanging binnen 2 jaar, weinig schaduw, betonnen dak)
  3. De woningen zijn of worden uitgerust met regelbare elektrische grootverbruikers zoals warmtepomp, microWKK, boilers e.d.

De nice to haves voor een potentiële pilot zijn:

  1. Nieuwbouw project (bestek is nog in de maak)
  2. Het project bevind zich in Amsterdam, of op 30 minuten reisafstand
  3. Vanuit de opdrachtgever is er reeds beleid vastgesteld dat er zonnepanelen en voorgenoemde elektrische grootverbruikers zullen komen

Wat bieden wij?

Vooropgesteld bieden wij een unieke kans om de eerste persoon/organisatie ter wereld te zijn met een fysiek, decentraal energy-smart grid. Waaraan uiteraard verbonden is; innovatief koploperschap en het opdoen van praktische ervaring voor de toekomst. Daarnaast krijgt dit project de grootste aandacht van ons, onze partnerorganisaties en ons netwerk.

Voor de onderzoeks- en uitvoeringswerkzaamheden beschikken wij over een budget om deze uren te kunnen dekken, zo is er ook een subsidie beschikbaar voor op de extra materialen zoals Herman, home automation en event. accu’s. Mocht het wenselijk zijn dan kunnen wij ook het project (althans het elektradeel) via co-financiering in lening en/of ESCO helpen realiseren.

Tevens beschikken wij op dit moment over een groep van 8 bèta-gamma studenten die voor ons onderzoek gaan verrichten naar Smart Grids. In het meest ideale geval kunnen zij hun onderzoek koppelen aan een daadwerkelijke casus. Dus kunt u allicht nu al hulp gebruiken bij het samenstellen van een PvE en short-list van, bijvoorbeeld, slimme warmtepompen of accu’s? Dan hebben wij op dit moment voor een stukje capaciteit beschikbaar om hierbij te ondersteunen.

Heeft u, of een van uw zakenrelaties, de wens voor een potentiële smart grid pilot?

Dan vernemen wij graag van u ! U kunt hiervoor contact opnemen met Jim Wiese (jim@lens-energie.nl, 06 269 33 103).

  Wil je een productinnovatie in de spotlights zetten? Mail of bel ons:    redactie@energiekaart.net    06 - 16342889    070 - 2055000