Regelvrije zone voor Zuid-Oost Brabant

Regelvrije zone voor Zuid-Oost Brabant
Klik op de foto om te vergroten

De Brainport regio wil een regelvrije / regelarme zone om makkelijker te kunnen experimenteren met nieuwe technologie ter vervanging van de gasinfrastructuur. Een samenwerking van o.a. 21 gemeenten verzoekt hierom in een brief aan de ministeries BZK en EZK.

“Regelgeving moet worden aangepast, maar we weten allemaal dat dat tijd kost”, schrijft wethouder Mary-Ann Schreurs namens de 21 gemeenten en een keur aan andere instellingen. “Samen experimenteren gaat sneller en levert meer leerervaring op.”

Voordelen van een regelvrije experimenteerregio

De regelvrije of ten minste regelarme zone:

  • Biedt mogelijkheden om belemmeringen in de regelgeving weg te nemen
  • Versnelt de energietransitie
  • Stimuleert opschalen omdat opgedane leerervaringen ingezet kunnen worden om breed uit te rollen

Brainport Smart District

Schreurs noemt Brainport Smart District, een wijk die binnenkort ten noorden van Helmond wordt gebouwd, als voorbeeld van een wijk die gebaat is met een regelvrije zone.

“Dit is een proeftuin voor de maatschappij van morgen. Hier ontwikkelen we een wijk die smart, beter, mooier, veiliger en duurzamer is en met meer sociale samenhang. In deze wijk werken we met partners uit hoe het er uit gaat zien en gaan we het ook daadwerkelijk bouwen.”

Samenwerking

De brief is mede-ondertekend door een reeks aan instellingen en organisaties. Opvallende partner daarbij is het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer, dat samenwerkt met de TU/e en High Tech Campus. Verder staan de handtekeningen onder de brief van Exentr, DOE, GGzE, Vitalis, Libra, Archipel, Eneco, BOM, ‘thuis, Woonbedrijf, WoonInc, Trudo, VNO/NCW, Solliance, TNO, Enexis, Fontys, TU/e, Odzob, de gemeente Helmond, Metropoolregio Eindhoven en de provincie Brabant.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties