CCS ringleiding Haven icm Noordzee Opslag

CCS ringleiding Haven icm Noordzee Opslag

Havenbedrijf Rotterdam onderzoekt CO2 ringleiding
Het Rotterdamse havengebied is 40 kilometer lang, van Pernis tot aan de Maasvlakte.

Het Havenbedrijf Rotterdam onderzoekt de haalbaarheid van een CO2 ringleiding door het havengebied waarop alle bedrijven aangesloten kunnen worden. De ringleiding wordt doorgetrokken naar lege gasvelden onder de Noordzee waarin de CO2 zou moeten worden opgeslagen.

Jaarlijks zijn de zware industriële bedrijven in het havengebied goed voor 15 tot 20 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Het Havenbedrijf Rotterdam wil een deel van die uitstoot gaan afvangen en in lege olie- en gasvelden onder de Noordzee pompen. Het Havenbedrijf onderzoekt e haalbaarheid van een een CO2 ringleiding langs de bedrijven.

Potentiële opvang en opslag CO2

  • In 2020 zou 2 miljoen CO2 per jaar in de verlaten gasvelden onder de Noordzee opgeslagen moeten worden
    In 2030 zou het volume op moeten kunnen lopen tot 5 miljoen ton CO2 afvang en opslag per jaar

Het Rotterdamse havengebied is 40 kilometer lang, van Pernis tot aan de Maasvlakte.

“We willen de pijpleiding over die hele lengte door het havengebied leggen”, zegt Sjaak Poppe, woordvoerder van het Havenbedrijf in de Volkskrant. “Bedrijven die gebruik willen maken van het netwerk, moeten daarvoor betalen. Het Havenbedrijf vreest dat die vergoeding door de kosten van de aanleg van de pijpleiding hoger uitkomt dan de ‘boete’ die bedrijven nu voor hun CO2-uitstoot betalen. Het nieuwe kabinet moet het uitstoten van CO2 daarom duurder moeten maken of een emissieplafond instellen, anders kiezen de bedrijven niet voor de pijpleiding.”

CO2 Ringleiding

Door deze ringleiding (of ‘backbone’) en opslaginfrastructuur als een ‘collectieve voorziening’ op te zetten, zou de kosten kunnen reduceren omdat alle bedrijven in beginsel kunnen worden aangesloten.

Het streven is dat eind 2017/begin 2018 de beslissing genomen wordt voor de volgende stap. De partijen zijn in gesprek met het ministerie van Economische Zaken over dit concept. Ook met de Europese Commissie lopen gesprekken.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *