EU HEROES-project

EU HEROES NetIntegratie

EU HEROES-projectHet EU HEROES-project wil barrières bij netintegratie zonne-energie wegnemen

7 Europese landen gaan in het innovatieproject EU HEROES samen de barrières wegnemen bij de integratie van zonne-energie in het elektriciteitsnet. De kick-off vindt 19 en 20 september in Den Haag plaats.

HEROES

EU HEROES staat voor ‘EU routes for High Penetration of Solar PV into local networks’. Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Griekenland, Litouwen en Polen werken binnen EU HEROES samen. Doel van het project is om netwerkbeheerders de kansen te laten zien van een door een community beheerd zonnesysteem. Daarvoor businessmodellen te herkennen en, wanneer de energiewet dat toelaat, daaraan deelnemen.

RVO

De deelnemende landen maken kennis op de kick-off en presenteren elkaar direct enkele voorbeelden. ‘We gaan meteen de diepte in, om zo een vliegende start te maken. Het wordt geen praatclub’, vertelt Otto Bernsen, inhoudelijk expert namens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). ‘De samenwerkende landen lopen tegen verschillende barrières aan. Het wordt een analyse op technisch, juridisch, economisch en sociaal-organisatorisch niveau, heel compleet dus. Ieder land levert hiervoor 2 projecten aan. Zo kunnen we structureel vergelijken en doormeten.’

Experts

Als de problemen in kaart zijn gebracht, gaan de landen werken aan oplossingen. Hiervoor roepen zij ook de hulp in van andere inhoudelijke experts, ook van buiten de Europese Unie. Als het goed is, wordt dan duidelijk waarom de integratie in het ene land beter werkt dan in het andere land en waar dat van afhankelijk is.

Participanten

 • CENTRE FOR RENEWABLE ENERGY SOURCES AND SAVING FOUNDATION
  Greece
 • DEUTSCHE ENERGIE-AGENTUR GMBH
  Germany
 • CREARA CONSULTORES SL
  Spain
 • THE ENERGY SAVING TRUST LIMITED
  United Kingdom
 • PERSPEKTYVINIU TECHNOLOGIJU TAIKOMUJU TYRIMU INSTITUTAS
  Lithuania
 • KRAJOWA AGENCJA POSZANOWANIA ENERGII SPOLKA AKCYJNA
  Poland
 • RVO
  The Netherlands

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *