Flexibele Brandertechnologie

Flexibele Brandertechnologie

Flexibele Brandertechnologie DNV GL heeft in het SBIR programma van RVO een flexibele brandertechnologie (feed forward brandstofadaptief brandersysteem) ontwikkeld, dat is getest voor Wobbe-variaties tot 30% waterstof in aardgas.

Het brandersysteem is in het najaar 2017 getest op industriële schaal (4 MW).

Achtergrond flexibele brandertechnologie

Omdat in de transitiefase mogelijk niet altijd waterstof beschikbaar zal zijn is van belang dat de industrie dan zowel aardgas als waterstof kan toepassen met sterk wisselende hoeveelheden.

Waterstof heeft echter andere eigenschappen dan aardgas: hogere vlamtemperaturen, een verbrandingssnelheid die circa 6 maal zo hoog is als die van aardgas, een veel lagere calorische waarde, een factor 4 verschil in luchtbehoefte tussen waterstof en aardgas, en toenemende NOx-emissie met oplopend aandeel waterstof.

Daarom is deze flexibele brandertechnologie ontwikkeld die kan schakelen tussen aardgas en waterstof.

Vervolgproject

In het vervolgproject Varigas wil DNV GL met marktpartijen een flexibele brandertechniek ontwikkelen die functioneert van 100% aardgas tot 100% waterstof.

Deze moet kunnen worden toegepast voor directe verhittingsprocessen, zoals stoom- en warmwaterketels (~ 100 °C) en ovens en fornuizen (>>100°C).

Het brandersysteem stuurt op optimale verbranding en minimale emissies.

 

 

    Ik heb een AGA fornuis dat tevens de verwarming van de keuken is. Dat is gas gestookt en verbruikt (veel) gas. Je kunt zo’n AGA om laten bouwen naar elektrisch, gebruik is dan nog 150 kwh per week. Is het mogelijk om de gasbrander te vervangen door een waterstof brander?

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *