COST Action - Nano-B-Hive onderzoekt PV

COST Action – Nano-B-Hive onderzoekt PV

COST Action - Nano-B-Hive onderzoekt PV
COST Action – Nano-B-Hive onderzoekt PV

De Universiteit Twente wordt voorzitter van een internationaal gefinancierd onderzoeksproject, een zogenaamde COST Action, naar de prestaties en betrouwbaarheid van onder andere zonenergiesystemen.

Het project heeft tot doel om samenwerking binnen Europa en daarbuiten te stimuleren en duurt 4 jaar. Op dit moment doen er 24 landen mee aan het netwerk en gaven 88 collega onderzoekers zich op voor deelname aan deze Action.

Doel COST Action

Het einddoel van deze COST Action is om de energieprestaties en betrouwbaarheid van zonenergiesystemen in Europa te verbeteren.

  • In deze COST Action analyseert de Universiteit Twente met haar partners de langetermijnprestaties, waaronder eventuele defecten en storingen.
  • Daarnaast wordt er gekeken naar de prestaties van de componenten, waaronder zonnepanelen
  • Het ontwerp van de systemen
  • De installatie, de onderhoudspraktijk, de prestatievermindering gedurende de tijd en de hoeveelheid en redenen voor storingen en defecten
  • De geografische locatie, de weersfactoren op de prestaties,

33% toename PV per jaar

Ondanks de snelgroeiende markt van zonenergiesystemen, die een groei kent van 33% per jaar, bestaat er te weinig zicht op de relatieve prestaties van deze systemen.

Inzicht is belangrijk om de lange termijn doelen voor de energiemarkt te kunnen bereiken. Denk aan het vertrouwen van de consument in deze technologie, het veiligstellen van investeringen, ecologische duurzaamheid en veiligheid en de voorspelbaarheid van het aanbod.

Betrokken wetenschapper(s)

Angele Reinders, voorzitter van de COST Action en associate professor van de Universiteit Twente.

Meer Horizon 2020 energieprojecten waar de TU Twente bij betrokken is

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *