Samen Slim Rijden

Samen Slim Rijden

Samen Slim Rijden
Na gebruik van de deelauto worden de kosten automatisch verrekend op basis van de afgelegde kilometers en de werkelijke tijd.

Waar mensen vroeger graag een eigen auto bezaten, vinden ze het nu voldoende als ze over een auto kunnen beschikken wanneer ze deze nodig hebben. In grote steden zie je al meer deelgebruik van auto’s ontstaan, wellicht als voorloper op de zelfrijdende auto van de toekomst. Maar hoe zit dit op het platteland?

Samen Slim: ervaring opdoen met autodelen

In samenwerking met BMW Group Nederland en de provincie Noord-Brabant heeft de coöperatie Duurzame Energie Haaren (DEH) de mogelijkheden onderzocht tot autodelen op het platteland. Op basis van interviews en gesprekken is geconcludeerd dat elektrisch vervoer in combinatie met deelvervoer kansen biedt.

 • Veel mensen staan ervoor open om hun autogebruik te verduurzamen, maar worden tegengehouden door de relatief hoge kosten.
 • Naast verduurzaming – door elektrisch te rijden – biedt het deelconcept besparingsmogelijkheden.
 • Verder zijn de mogelijkheden van openbaar vervoer vaak beperkt in een dorp, met name in de avond en in het weekend.
  Het concept van deelauto’s biedt hierbij ook de vrijheid om ergens heen te gaan en niet afhankelijk te zijn van bv. bus.

In de praktijkproef – die een jaar duurt – wordt gekeken naar de bereidheid van mensen om een elektrische auto te delen. Daarnaast staat het laden van de deelauto’s centraal.

In samenwerking met ElaadNL doet het Living Lab Smart Charging onderzoek naar het laden van de elektrische voertuigen met lokaal opgewekte zonne-energie. Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis, investeert in slimme laadinfrastructuur om Smart Charging mogelijk te maken. Door het laden te koppelen aan lokale zonnepanelen, kunnen de auto’s duurzaam worden geladen.

Reserveren en afrekenen middels een app

Transparantie en gemak zijn twee belangrijke aspecten voor het delen van een auto. Daarom wordt gebruik gemaakt van een app die gebruikers op hun smartphone kunnen downloaden. Zo kunnen deelnemers zien wanneer de auto beschikbaar is. Ook kunnen ze de auto reserveren en openen met de app.

Na gebruik van de deelauto worden de kosten automatisch verrekend op basis van de afgelegde kilometers en de werkelijke tijd. In de proef wordt een onderscheid gemaakt tussen drie gebruikstoepassingen.

 • HelvoirtDeelt, voor vervanging van een tweede auto
  Bij deze variant wordt een elektrische auto gedeeld met enkele gezinnen. Bevalt dit goed, dan kan de deelauto de huidige tweede auto vervangen. Dit levert een aanzienlijke besparing op bij een jaarkilometrage tot 6000 kilometer.
 • HelvoirtDeelt, voor incidenteel gebruik
  Hierbij kan incidenteel gebruik worden gemaakt van de elektrische auto, in de vorm van een abonnement. De gebruikersgroep die de auto deelt is groter dan bij de vervanging van een tweede auto.
 • HelvoirtUit, voor inwoners zonder toegang tot eigen vervoer
  Door middel van een abonnement kan gebruik worden gemaakt van de elektrische auto, waarbij een vrijwilliger van HelvoirThuis wordt ingezet als chauffeur. Zo kunnen ouderen ’s avonds naar het theater of restaurant, of op bezoek bij familie in de regio.

Projectpartners

Deelnemers van dit project zijn de provincie Noord-Brabant, coöperatie Duurzame Energie Haaren (DEH), BMW Group Nederland, Enpuls en ElaadNL

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *