buurtbatterij rijsenhout

Rijsenhout krijgt buurtbatterij

buurtbatterij rijsenhout
In februari werd de buurtbatterij in Rijsenhout geïnstalleerd

In Rijsenhout ontvangen bewoners binnenkort eigen opgewekte zonne-energie via een buurtbatterij. De buurtbatterij is een gezamenlijk project van energiecoöperatie Tegenstroom en netbeheerder Liander. De batterij is geleverd door het Helmondse bedrijf ATEPS.

Rijsenhout

35 Bewoners in Rijsenhout aan in de buurt van de buurtbatterij doen mee. Zij hebben allemaal zonnepanelen van Tegenstroom op hun dak.

Een buurtbatterij is een centrale batterij in de wijk. Hiermee wordt zelf opgewekte energie, die niet direct wordt gebruikt, centraal in de buurt opgeslagen. Op een later moment kan je die energie er weer uit halen. Hierdoor maken deelnemers maximaal gebruik van eigen energie.

De buurtbatterij is half februari geplaatst en de deelnemers worden binnen afzienbare tijd aangesloten op de buurtbatterij.

Energie besparen

Naast decentrale opslag, helpt de cooperatie de deelnemers ook met het besparen van energie. Daarvoor krijgen de bewoners die meedoen een energiemanager die ‘Lyv Dash’ heet.

Lyv helpt met het optimaal gebruiken van zelf geproduceerde stroom (al dan niet direct via de batterij) door het aansturen van de verwarming, elektrische boiler of huishoudelijke apparaten, zodat op de goedkoopste momenten energie wordt verbruikt.

Lyv Dash helpt om bewuster om te gaan met je energie doordat gebruikers inzicht krijgt in je eigen opwek en verbruik. De meeste energiemanagementsystemen maken alleen elektriciteitsgebruik inzichtelijk. Met ‘Lyv Dash’ krijgt de gebruiker ook inzicht in gebruik van gas, water en de eigen opwek met zonnepanelen.

Liander

De buurtbatterij is als proef geplaatst door netbeheerder Liander om te kijken of elektriciteitspieken hiermee opgevangen kunnen worden. De zonnepanelen leveren op piekmomenten zoveel energie terug aan het net, dat daardoor het elektriciteitsnet overbelast kan raken. Met de buurtbatterij wil Liander berekenen of het goedkoper is om een batterij neer te zetten dan het net te verzwaren met nieuwe kabels.

Uitbreiding huishoudens

Later in 2017 wordt het project uitgebreid. 500 mensen kunnen dan meedoen met Lyv-energiemanagement en 50 huizen zullen worden uitgerust met een batterij voor energieopslag in huis.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties