5 scenario's voor de energie van de toekomst

Scenario’s Eindeloze Energie

5 Scenario's voor de energie revolutie
Ampex PowerPlane: een reuzedynamo met vleugels

Enexis brengt met vijf scenario’s in beeld waar Nederland over 30 jaar onze energie vandaan haalt.

De contouren van die energieke toekomst staan in hun uitgave ‘Eindeloze Energie Scenario’s.

De energiewereld van morgen opent het venster van kansrijke ontwikkelingen. Soms rijp, soms groen. De uitgave kan beschouwd worden als de brandstof voor een dialoog over de transformatie van onze energiemaatschappij.

Prof. André Faaij over de transitie

Een snelle toename van duurzame energie en energie-efficiency is een enorme impuls voor innovatie. Doorgerekende scenario’s geven aan dat de kosten van nieuwe technologieën sneller dalen.

Naast die baten leidt een overgang naar duurzame energie tot minder kosten dan wanneer we blijven leunen op fossiele energie.

Europees geld voor fossiele energie verdwijnt in de Siberische gasvelden en de Arabische woestijn.

Geld dat ook kan circuleren in de Europese economie. Dan hoef je toch niet lang na te denken over een keuze?’

Hernieuwbare energie is overal

We plukken het uit de wind, gebruiken de zon als bron of wekken het zelfs op met bacteriën die voorkomen op de zeebodem.

Deze bacterie biedt perspectief voor een nieuw soort biobatterij.

Het is dus allang niet meer de vraag of er voldoende duurzame energie beschikbaar is. De belangrijkste uitdaging is om de juiste balans te vinden tussen vraag en aanbod.

 • De zonnepanelen op uw dak wekken misschien wel de meeste energie op als u niet thuis bent
 • Windmolens staan ’s nachts hard te draaien, terwijl de energie-afname dan minimaal is

Ieder gebied, elke gemeente heeft zijn eigen visie en mogelijkheden.

 • Kunnen we restwarmte van een naburige fabriek gebruiken voor verwarming?
 • Kunnen we gebruikmaken van biogas?

De architectuur ervan vraagt om een goede dialoog met alle belanghebbenden. Een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening is meer dan ooit een kwestie van samenwerking.

Data

Omdat we steeds meer elektriciteit gebruiken, maar ook zelf opwekken wordt ons net zwaarder belast. De behoefte aan inzicht in energiestromen neemt daardoor toe.

Dat inzicht krijgen Netbeheerders door ICT te koppelen aan de netten, de zogeheten smart grids. Dat levert veel data op. Daarmee kunnen netbeheerders, marktpartijen en energiecoöperaties oplossingen bedenken en nieuwe energiediensten ontwikkelen.

5 scenario’s

 1. Wind en Zon
  Als de zon schijnt, waait het vaak niet zo hard. Omgekeerd is het regelmatig bewolkt als de wind tekeergaat. Door de bouw van een grote wind- en zonnecentrale krijgt de Franse energiereus EdF in Californië het beste van twee werelden. De groene-stroomkabel die de duurzame stroom vervoert, kan daardoor efficiënter worden ingezet. Het windpark heeft een vermogen van 140 megawatt, het zonnepark nog iets meer: 143 megawatt.
 2. Biogas
  Biogas opgewerkt naar aardgaskwaliteit. Via een lokaal net gaat het naar bedrijven en huishoudens in de omgeving. In de zomer hebben we minder gas nodig. Dan ontstaat er een overschot aan groen gas.
  Daarom kwamen de Nederlandse netbeheerders met de Groen Gas Booster. Die bestaat uit een of meer compressoren die groen gas onder hoge druk in het landelijk transportnet pompen. Zo wordt al het groene gas nuttig gebruikt.
 3. Bacteriën plus Water
  Onderzoekers van de Amerikaanse Columbia University bouwden een simpele generator die door waterdamp wordt aangedreven.

  1. De generator produceert elektriciteit door de draaiing van een magneet
  2. De magneet reageert op een rubberen plankje, dat op en neer beweegt door verandering in de luchtvochtigheid.
  3. Het principe daarachter is een bacteriële spore, genaamd Bacillus subtilis.
   In rust is dat een taaie en rimpelige spore. Maar komt ze in aanraking met water dan zet ze uit. Als de spore weer opdroogt, keert ze weer terug naar haar oude vorm. Daarbij komen onvermoede krachten los: 0,45 kilogram sporen kan genoeg kracht ontwikkelen om een auto één meter van de grond te tillen.
  4. Als de techniek kan worden opgeschaald, hebben we een weersonafhankelijke nieuwe vorm van groene energie
 4. PowerPlane
  De PowerPlane is een zweefvliegtuig dat vliegt op een hoogte van 300 – 600 meter. Hier waait de wind harder en constanter dan op de geringere hoogte van windmolens.
  Het op en neer bewegende zweefvliegtuig brengt via een kabel een generator op de grond in beweging. Volgens Ampyx Power vervangt de PowerPlane 120.000 kilo aan benodigde materialen voor een windmolen met een vliegtuigje van 400 kilo.
  De ‘vliegende windmolens’ kunnen naar verwachting net zoveel energie opwekken als traditionele windturbines.
 5. Groene daken
  Groene daken isoleren goed, houden overvloedige regen vast en ze zijn milieuvriendelijk te produceren. Maar planten wekken bij de wortels ook energie op met behulp van water, zonlicht en zuurstof. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit kunnen elektriciteit uit plantenwortels oogsten. Het bedrijf Plant-e heeft al een werkende installatie op een dak gezet. En de verwachting is dat een compleet groen dak in de toekomst genoeg energie opwekt voor een eenpersoons huishouden.

Interessante linken

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties