softbank

Softbank investeert miljarden in Uber

softbank
Softbank investeert miljarden in Uber en vergelijkbare taxi-aanbieders omdat het gelooft in de toekomst van de zelfrijdende auto

Softbank heeft een portefeuille met investeringen in meer dan zevenhonderd techbedrijven, van communicatieprogramma Slack tot chipmaker voor mobieltjes ARM. Maar de grootste belangstelling van de Japanse Softbank van Masayoshi Son gaat uit naar software voor (zelfrijdende) auto’s. Daarom heeft het bedrijf nu een miljardendeal gesloten met Uber voor het ontwikkelen van software.

Masayoshi Son is oprichter en grootste aandeelhouder van telecombedrijf en investeringsmachine Softbank, wiens tengels bij tal van techbedrijven in de pap zitten. Hij gelooft heilig dat technologie de vooruitgang stuwt.

Softbank investeert in Uber

Softbank steekt met drie andere investeerders één miljard dollar in  deeltaxibedrijf Uber en koopt voor 9 miljard dollar aandelen van het Amerikaanse bedrijf. Son zou mikken op een aandelenbelang van 14 procent in het deeltaxibedrijf. Uber verwelkomt de investering uit Japan.

Superchip

Son blijft ervan overtuigd dat dat de dag waarop robots intelligenter zijn dan mensen spoedig aanbreekt. Over drie decennia neemt de superchip met een IQ van 10 duizend de wereld over, volgens de miljardair (ter vergelijking: mensen met een IQ van 150 of hoger gelden al als ‘geniaal’).

De Japanner koopt vanaf 1981 software van kleine ontwikkelaars op voor zijn ‘`Softwarebank’ – vandaar de naam Softbank – en verkocht de programma’s door.

Al zijn gokjes liepen goed af, zij het door kennis of een gelukkige hand.

  • Son was een vroege investeerder in Yahoo en zag al heel vroeg de waarde van Chinese webwinkelgigant Alibaba.
  • Zijn investering van 20 miljoen dollar in Alibaba is een paar duizend keer over de kop gegaan.

Tekenend is de dominantie van Softbank in de wereld van taxi-apps. De investeringsmachine bezit binnenkort een stuk van Uber, en investeerde al in concurrenten Grab, (Zuid-Oost-Azië), Ola (India) en Didi (China).

De ontwikkeling van steeds slimmere microchips resulteert vroeg of laat in de zelfrijdende auto. Daarmee is een kapitaal te verdienen, denkt Son.

De ideeën van Son spraken ook zijn voorbeeld Steve Jobs aan. De goeroe van Apple gaf Sons Softbank in 2008 de exclusieve rechten om de iPhone te distribueren in Japan.

Waarschuwing

Sons investeringsdrift heeft zelfs zo’n grote invloed op de waarde van technologie-aandelen dat critici hem verwijten eigenhandig een nieuwe techzeepbel op te blazen.

Sons laatste wapenfeit is de oprichting van het Vision Fund, een investeringsfonds van 100 miljard dollar voor techbedrijven. Volgens Son is het de grootste opeenhoping van durfkapitaal aller tijden. Grote investeerders zijn Saoedi-Arabië (45 miljard dollar) en Abu Dhabi (15 miljard dollar), Softbank zelf belegt ‘slechts’ 28 miljard dollar in het fonds.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties