Warmtebatterij

Solar WarmteBatterij veelbelovend

Warmtebatterij
De buffer dekt in de zomer de behoefte aan warm water. In de winter is er volop warmte voor verwarming en tapwater beschikbaar. De zoutoplossing zorgt ervoor dat er nauwelijks warmteverlies is.

Een WarmteBatterij die Zon-energie opslaat gedurende de winter, zou aardgas kunnen gaan vervangen.  

Het eerste prototype staat bij de TU Delft. De verwachtingen zijn hooggespannen. 

Warmtebatterij

Het prototype is het resultaat van een vierjarig EU project waarin kennisinstellingen en bedrijven uit onder meer Spanje, Polen, België en Nederland hebben samengewerkt. De komende jaren zal de batterij nog verder verbeterd worden maar de eerste uitkomsten zijn veelbelovend.

Hoe werkt het

Bovenop de zeecontainer staan vier zonnecollectoren. Het zijn platen, opgebouwd uit buizen waar water doorheen stroomt.

 • ‘s zomers warmt het zonlicht het water in die buizen op tot circa 80 graden Celsius
 • het opgewarmde water loopt naar acht vaten van de warmtebatterij
 • die vaten hebben elk 2 gescheiden reservoirs;
  • het onderste is een watervat
  • in het bovenste zit een warmtewisselaar, bezaaid met korrels
 • als het hete water door de warmtewisselaar stroomt, draagt het een deel van zijn warmte over op de korrels die gevuld zijn met natriumsulfide
 • deze natriumsulfide heeft een kristalrooster waarin water kan worden opgenomen of afgesplitst – afhankelijk van de temperatuur
 • ‘s zomers warmt het zouthydraat op en splitst het water af
 • dat water wordt opgevangen in het onderste vat
 • als er warmte nodig is, dan wordt er vanuit het onderste vat weer water bij het zouthydraat gelaten. Bij die reactie komt warmte vrij

Nauwelijks energieverlies

Er is een buffervat tussen de zonnecollectoren en de warmtebatterij geplaatst.

 • Met die buffer dek je in de zomer de behoefte aan warm water. In de winter is er volop warmte beschikbaar.
 • Een ander voordeel is, is dat er nauwelijks energieverlies is. Dat verlies zou bij alternatieven waarin de warmte wordt opgeslagen in water, aanmerkelijk groter zijn.
 • Voldoende warmte voor de hele winter, zowel voor het verwarmen van het huis als voor warm tapwater.

Doorontwikkeling naar compacter model

De batterij is nu nog niet geschikt voor huishoudens. Daarvoor zou teveel ruimte nodig zijn. Maar TNO verwacht dat de capaciteit omhoog gaat naar 1 tot 1,2 GJ/m3. Dan zou een huis aan 10 m3 opslag genoeg moeten hebben. En dit kan in de kruipruimte, onder het gazon of onder het trottoir.

 • Hiervoor is een verbetering van het zouthydraat nodig. In het prototype is natriumsulfide gebruikt maar misschien is de energiedichtheid nog te vergroten door een ander zouthydraat te mengen. Denk bijvoorbeeld aan calciumchloride.
 • Ook de warmtewisselaar kan compacter. En de korrels zouthydraat kunnen slimmer gestapeld worden.

Ivo Opstelten, lector nieuwe energie aan de Hogeschool Utrecht verwacht dat deze warmtebatterij deze eeuw in circa 1,5 miljoen huishoudens gebruikt zal worden. En dat is nodig want het doel is om rond 2030 8 miljoen huishoudens op full electric te hebben.

 

 

 

 

 

  Het lijkt mij een goed idee, afhankelijk wat de aanschafprijs gaat worden en hopelijk wordt de grootte van het systeem aanvaardbaar voor gebruik in of bij een woonhuis.
  Wat ik me wel afvraag hoe onze regering hier in de toekomst mee om gaat, omdat bij grootschalige toepassing er minder tot geen aardgas afgenomen gaat worden en komen er dus geen of minder aardgas baten binnen, ik vrees dat er wel weer een politicus op staat die ons daar op een andere manier voor gaat belasten en ons financiele plaatje gaat aanpassen, het enige voordeel in dat geval zal mogelijk het milleu kunnen zijn.

  Ik heb een zeer belangrijke vraag. Wij op Curaçao hebben heel erg veel zonen energie wat we nu alleen in accu’s kunnen opslaan (niet milieuvriendelijk).
  Mijn vraag is of het ook mogelijk is de opgeslagen warmte weer om te zetten naar electrische energie voor het gebruik van airco.
  Ook zul je elektriciteit voor lampen en koken nodig hebben.
  Hoe moet ik me dat voorstellen??

  Goed idee, Curaçao. En niet alleen dat eiland, maar de hele Antillen en – misschien – Suriname. Daar heeft Nederland toch goede relaties mee!? Het is wat verder dan – zeg – Algerije, maar er is zon zat. Ga daar waterstof maken. Kun je later weer elektriciteit mee maken, op Curaçao en hier in NL.

  Geen waterstof! Stip daar gewoon mee. Electrciteit opwek kan prima in Europa. Hierin opslaan en klaar. Mijn dak wekt genoeg op voor E nu. Windmolen er bij voor een grote wijk en klaar. Geen verli8aan omzetting naar waterstof. 50% is véél te veel.

  50% is veel maar voor een beoordeling moet je toch even afdalen naar een toepassing. Wanneer er, zoals in Duitsland al realiteit, op sommige momenten meer electriciteit geproduceerd wordt dan kan worden gebruikt, kun je dat overschot gebruiken om waterstof te maken. Dan speelt de inherente inefficientie geen rol.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties