StroomNet Groningen overbelast

StroomNet Groningen overbelast

‘Stroomnet kan zonnepanelen-hausse in Groningen niet aan.’ Dat meldde de Volkskrant afgelopen zaterdag 16 juli 2016.

Uit het nieuwsbericht van de Volkskrant

StroomNet Groningen overbelast
Stroomnet kan zonenergie in Groningen niet aan. Soms slaan de hoofdstoppen door. En als de zon volop schijnt schakelen de zonnepanelen zichzelf uit.

(…) Soms slaan de hoofdstoppen door, en juist als de zon volop schijnt schakelen de zonnepanelen zichzelf uit omdat ze hun stroom niet kwijt kunnen. In diverse Groningse gemeenten hebben gedupeerden last van een haperende groene energievoorziening. De zonnepanelen die ze na de reparatie van hun huizen als extraatje van de NAM mochten laten aanleggen, produceren zoveel stroom dat het netwerk de spanning niet aankan.

Groningen massaal op zon PV

Het probleem speelt ondermeer in plaatsen als Bedum en Stedum waar massaal gebruik is gemaakt van de speciale regeling van gasproducent NAM.

Daarmee konden gedupeerden 4.000 euro krijgen voor ‘waardevermeerdering van de woning’, te besteden aan energiebesparende of energieopwekkende maatregelen. Huiseigenaren van negen gemeenten konden profiteren van de regeling, waarvoor ruim 37 duizend aanvragen zijn gedaan.

StroomNet

Omvormers slaan twaalf en drie uur ‘s middags geregeld op nul en brandt er een rood lampje. Dan is het stroomnet overbelast en schakelt de installatie zichzelf uit.(…)

Enexis

De panelen vallen tijdens piekmomenten stil. Uiteraard op momenten dat de zon flink schijnt en de installatie stroom aan het openbare net zou kunnen terugleveren. Netbeheerder Enexis heeft een monteur gestuurd.

Volgens Enexis zijn de problemen ‘hooguit een incident’. De Netbeheerder vroeg de installatiebranche waar de capaciteitsproblemen ontstonden. Intussen is het vermogen van transformatoren verhoogd en het stroomnet verzwaard.

Monitoring op afstand

Tijdens het monitoren van de installaties op afstand, wordt opgemerkt dat de omvormers soms honderden keren per dag uit- en aan staan. In een straat in Stedum met allemaal daken op het zuiden, vlogen de hoofdstoppen eruit.

Vergelijkbare problemen elders in Nederland zijn niet bekend, zegt de woordvoerder van Netbeheer Nederland waarin alle beheerders van energienetten zijn verenigd.

‘Maar het is zeker een dilemma dat zich in de toekomst vaker kan voordoen.’

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties