
Zweden subsidieert thuisbatterijen met 60%

Zweden wil in 2040 volledig over zijn op hernieuwbare energie. Om dat te kunnen waarmaken is een set van maatregelen genomen. Een van die maatregelen is een enorme subsidieregeling voor thuisbatterijen.
Zweden geeft overheidssubsidie die 60% van de kosten dekt van de installatie van een thuisbatterijsysteem. Maximaal 50.000 kronen ofwel bijna € 5.300 wordt vergoed. De subsidie is van toepassing op de accu, bedrading, controlesystemen, smart energy hub, en installatiewerkzaamheden voor woningen met zonnepanelen op het dak.
Andreas Gustafsson, program manager voor de afdeling onderzoek en innovatie van de Swedish Energy Agency:
“De regeling is een aanvullende vergoeding op bestaande regelingen ter ondersteuning van zon-PV in Zweden. Het is een belangrijke stap naar de invoering van een slim distributienetwerk gebaseerd op schone, hernieuwbare energie.”
Zweden Smart Grid
Naar verwachting zal er met deze subsidie meer gebruik gemaakt worden van zon-PV. Bovendien dragen batterijen bij aan het inrichten van smart grids die bijdragen aan het reduceren van schommelingen in de frequentie en de spanning stabiliseren.
In deze context is het belangrijk om systemen te hebben waarin groene energie tijdelijk gebufferd wordt, in plaats van terug te leveren aan het net, om het vervolgens terug te komen op het moment dat de consument het nodig heeft.
Particulieren en bedrijven
Gustafsson gelooft dat dit nieuwe incentive programma aantrekkelijk zal zijn voor particulieren en bedrijven die met hun eigen zoninstallatie op het dak, volledig voorzien in hun eigen energiebehoefte.
Johan Lindahl, een woordvoerder van de Zweedse Solar Energy zegt: “Solar PV is een snel groeiende markt in Zweden. Vorig jaar, groeide het zon-PV vermogen met 60% naar ongeveer 128 MW nu.
20% lijkt bereid te investeren
In het algemeen is er een groeiende belangstelling voor PV in Zweden. Het grote publiek staat zeer positief tegenover de technologie. Uit een recent onderzoek bleek dat ongeveer 20% van de Zweedse huiseigenaren overweegt te investeren in zonne-energie op het dak of in een kleine windturbine.
Zweden’s nieuwe subsidieprogramma is vergelijkbaar met een plaats in Duitsland, dat door een incentive programma, het aantal huizen met zonne-energie en een batterijsystemen zag oplopen naar 19.000. Dat programma is onlangs verlengd tot 2018. Of Zweden ook zo’n succes tegemoet kan zien, is afwachten.
“Energie-opslag op deze schaal is nieuw voor Zweden.”, zegt Gustafson. “Er is heel weinig tot geen thuis opslag op dit moment. Hopelijk verandert dit en introduceren nieuwe bedrijven in de toekomst innovatieve opslagproducten die vervolgens weer tot meer banen leiden.”
Het subsidieprogramma loopt tot en met 31 december 2019.
Meest gelezen
- -Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie
- -Uitkomsten van de klimaattafels in het Klimaatakkoord
- -Overzicht Nederlandse Windparken
Categorieën
- -Energiebewustzijn verhogen, meer flex
- -Energie neutraal bouwen
- -Landelijk energiebeleid
- -Energie opslag
- -Factsheets
- -Subsidie
- -Transport en Mobiliteit
- -Van de netbeheerders
- -Van de redactie
- -Wet- en Regelgeving
Alle blogs
Recente reacties
- -Wij hebben ook geen update mogen ontvangen Douwe.
- -Geen waterstof! Stip daar gewoon mee. Electrciteit opwek kan prima in Europa. Hierin opslaan en klaar. Mijn dak wekt genoeg op voor E nu. Windmolen er bij voor een grote wijk en klaar. Geen verli8aan omzetting naar waterstof. 50% is véél te veel.
- -Volgens Michael Shellensberger zou Duitsland tot nu toe al € 580 miljard in zon en wind geïnvesteerd hebben. Ik probeer dit te verifiëren, maar kan tot nu toe geen officiële cijfers over de investeringen van Duitsland en andere landen vinden, bijvoorbeeld een EU overzicht. Misschien kunt u mij wijzer maken. Ik wil op mijn website namelijk graag een aantal bijdragen over de energietransitie plaatsen en publiceer ook regelmatig in landelijke media.
- -Kom op zeg Thierry. Hou je eigen achterban voor de gek.
- -Is het een idee om oude bunkers geschikt te maken voor een opslag unit met basalt.