TenneT rekentool geeft inzicht in rentabiliteit grootschalige opslag

rekentool grootschalige elektriciteitsopslag
LFP or NMC battery? The LFP battery is still preferred because of its low energy density. But, NMC batteries are slowly taken over because of their higher energy density. Read more

TenneT heeft een rekentool laten ontwikkelen en vrijgegeven waarmee berekend kan worden of er een business case is voor grootschalige batterijopslag van groene energie.

TenneT rekentool

TenneT heeft er belang bij dat er zoveel mogelijk balans op het net blijft. Daarom is de rekentool vrij toegankelijk. Daarnaast hebben ze een roadmap flexibiliteit ontwikkeld die meer flex oplossingen in kaart brengt.

Met de tool van TenneT kunnen gebruikers eenvoudig zelf business cases voor grootschalige elektriciteitsopslag analyseren.

  • De tool maakt gebruik van een methode om de optimale opslagruimte voor specifieke toepassingen te bepalen en bevat uitgebreide technische en economische parameters voor grootschalige opslagprojecten.
  • Ook kunnen financiële analyses worden gemaakt. De gebruiker kan één van de modellen selecteren of eigen projecten definiëren.

TenneT heeft adviesbureau Ecofys gevraagd deze tool te ontwikkelen en is een aantal voorbeeldcases uitgewerkt. In deze modellen komen de volgende technologieën aan de orde:

  • Lithium-ion-accutechnologie (NMC)
  • Redox-flow-accutechnologie
  • Energieopslag met perslucht (Compressed Air Energy Storage, CAES)
  • Elektrolyse voor duurzame waterstofproductie
  • Ook wordt er in de voorbeeldcases aandacht besteed aan mogelijke marktsegmenten waarin elektriciteitsopslagsystemen kunnen worden ingezet zoals toepassingen op het gebied van FCR- en aFRR-vermogen en de day-ahead markt.
  • De tool geeft ook inzicht in historische prijsgegevens voor de verschillende marktsegmenten

De gebruiker van de tool krijgt een uitgebreid overzicht van de resultaten, waaronder het rendement en de netto contante waarde van specifieke projecten, energiecycli en –opbrengsten en gedetailleerde cashflowinformatie op jaarbasis.

Eenvoudig te downloaden

De tool is eenvoudig te downloaden op de website van TenneT. Wilt u uitleg over de tool, kom dan naar de Energy Storage Day op 10 oktober in Den Bosch.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties