blockchain tech

TenneT test met Blockchain netbalans

blockchain tech
Via blockchain technologie geven 200 klanten toestemming om hun laadsessie een kwartier te onderbreken wanneer er een tekort aan stroom dreigt.

TenneT denkt de netbalans te kunnen waarborgen met blockchain technologie.

Blockchain technologie is een database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van (in dit geval verbruikers)data.

De blockchain is decentraal en open peer-to-peer netwerk is waaraan iedereen kan deelnemen. Binnen dit systeem vindt er gegevensuitwisseling en verificatie tussen de dataknooppunten plaats.

Blockchain opladen elektrische auto

Tennet gaat de blockchain technologie testen voor het opladen van elektrische auto’s. In de test moeten zo’n 200 klanten toestemming geven om hun laadsessie een kwartier te onderbreken wanneer er een tekort aan stroom dreigt. Consumenten krijgen er wel geld voor: bijdragen aan netbalans levert de klant zo’n 250,00 euro per jaar op.

TenneT doet de proef samen met IBM en stroomleverancier Vandebron.

De Telegraaf in het nieuwsbericht

‘(…) Om black-outs te voorkomen van elektriciteit moet op elk moment van de dag precies zoveel geproduceerd worden als er van het net wordt afgenomen. Het ’balanceren’ van het net gebeurt nu nog door grote centrales harder of minder hard te laten draaien als vraag en aanbod onverwacht uiteenlopen. Daarvoor krijgen ze een bepaalde vergoeding op basis van een prijs die op de zogeheten onbalansmarkt wordt bepaald. Door blockchain technologie en andere IT-oplossingen in te zetten, kunnen veel meer, en vooral ook kleinere partijen, efficiënt bij het balanceren van de markt worden betrokken.

Dankzij deze technologie worden de transactiekosten die verbonden zijn met de inzet van regelvermogen zo laag, dat het mogelijk wordt om ook hele kleine stroomgebruikers en -producenten bij deze markt te betrekken.

Als er naast de enkele honderden grote spelers ook miljoenen kleine ’prosumenten’ op de markt actief worden, betekent dit meer liquiditeit op de markt, die zo beter functioneert. Dan kunnen ook de elektriciteitskosten dalen, volgens TenneT(…)’

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties