wetenschappers, wie is wie

Terugblik seminar ‘Energietransitie: de basis op orde?

wetenschappers, wie is wieTijdens het seminar ‘Energietransitie: de basis op orde?’ op 13 juni 2017 stond de vraag centraal: 

Welke keuzes maakten de ons omringende landen en wat zou Nederland moeten doen om het energiesysteem succesvol te transformeren naar de 2050 doelen?

Seminar ‘Energietransitie: de basis op orde?

Onderzoeken van AWTI, Technopolis en CE Delft leverden input om met elkaar de discussie aan te gaan over hoe we de Nederlandse energietransitie in goede banen zouden moeten leiden. Met onder andere: Welke beleidsinstrumenten zetten de ons omringende landen in en hoe maken we in Nederland de juiste keuze? Drie presentaties zorgden voor volop inspiratie en waren voer voor de nodige vragen en discussies. Tijdens het seminar en achteraf.

Aanwezig waren voornamelijk beleidsbepalende en beleid ontwikkelende energieprofessionals (overheid, wetenschap, adviseurs, organisaties en brancheverenigingen).

Achtereenvolgens is ingezoomd op de onderzoeksrapporten:

 1. AWTI ‘Oppakken en Doorpakken’
 2. Technopolis ‘Energietransitie in Europa’
 3. CE Delft ‘EU-project Open Data’ en ‘Effectieve Innovatie: Push & Pull’

Geconstateerde belemmeringen

 • Energie-innovaties (en dan niet voortbouwen op bestaande systemen maar wezenlijk nieuwe innovaties) krijgen in Nederland vrijwel geen kans.
  Enerzijds omdat er te weinig geld voor beschikbaar is en anderzijds omdat in de bestaande overlegplatforms ‘de gevestigde orde’ vertegenwoordigd is.
  Echte innovators hebben vaak geen geld en medewerkers om deel te nemen.
 • In tegenstelling tot veel van de ons omringende landen, ontbreekt het Nederland aan richting en een duidelijk toekomstbeleid. Waar zetten we op in? Waar kiezen we voor? Dit zorgt ervoor dat investeringen, kennis en innovatiekracht teveel versnipperd zijn en onvoldoende bijdragen aan de nationale energietransitie. En daarom laten we kansen liggen om doorbraakinnovaties in het buitenland te vermarkten.

Kansen

 1. De overheid moet richting durven kiezen en de coördinatierol oppakken
 2. Een programma voor radicale energie-innovaties met een budget dat in de buurt komt van koploperslanden
 3. Knellende regels en prijzen om de (innovatie)vraag te creëren en onafhankelijk te worden van de fossiele sector
 4. Stop mislukkingen niet weg maar leer er (samen) van

Tot slot

De workshop was bedoeld om te prikkelen, om te kunnen vergelijken, het gesprek aan te gaan, belemmeringen inzichtelijk te maken en om deze vervolgens te kunnen agenderen.

Linken

Initiatiefnemers

Programma Systeeminnovatie ism KennisHub de Energiekaart.net

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties