Texel laat straatverlichting branden door drijvend zonnepark

Texel straatverlichting op zonenergie

Texel laat straatverlichting branden door drijvend zonnepark
Sipco Eggink van Sunfload over de drijvende zonnepanelen: “Leg zonnepanelen op water, dan werken ze veel efficiënter. Zo makkelijk is het.

Texel is goed bezig. Het eerder afgesloten project Cloud Power Texel smaakte kennelijk naar meer.

In Cloud Power Texel gingen 160 huishoudens en 140 recreatiewoningen succesvol over naar Cloud Power. Nu introduceert Texel weer een nieuw concept voor groene stroom: 

Stroom voor openbare verlichting uit zonnevijver

Een drijvend zonnepark – de zonnevijver – gaat gebruikt worden om de openbare verlichting op Texel van stroom te voorzien.

Texel4Trading gaat de zonnepanelen installeren op de bezinkbak van de rioolwaterzuivering Everstekoog, aldus de Texelse Courant.

Drijvende potons

De bezinkbak blijft gewoon in gebruik voor de zuivering van het afvalwater, terwijl de panelen daar op zullen drijven op betonnen pontons.

De totale oppervlakte van de pontons wordt circa 75 meter bij 28 meter ten opzichte van de circa 80 meter bij 45 meter die beschikbaar is op het bezinkbassin.

Daarmee wordt het eiland de eerste gemeente in Nederland waar alle energie voor de straatlantaarns door de zon wordt opgewekt.

Goedkoper en efficienter

Sipco Eggink van Sunfload over de drijvende zonnepanelen: “Leg zonnepanelen op water, dan werken ze veel efficiënter. Zo makkelijk is het.

  1. Onze panelen laten we met de zon meedraaien. Dat levert de eerste winst op.
  2. Omdat ze op het water liggen, is de koeling optimaal. Dat is nummer twee.
  3. En dan heb je nog de reflectie van het zonlicht op het water. Dat is de derde plus.
  4. Dat levert zo veel meer energie op, dat de constructie, die natuurlijk iets duurder is dan op daken, financieel uit kan.
  5. We zijn bovendien goedkoper dan zonneweides, waar meestal pacht betaald moet worden.”

Het meest optimaal is een watermassa die niet wordt gebruikt voor boten, recreatie of andere deining.

Vele duizenden vierkante kilometers heb je daarvan nog in Nederland. Vaak ook nog uit het zicht. Dus zo’n drijvend zonnepark levert veel minder weerstand op van burgers die het zichtvervuiling vinden.

Als we echt goed gebruik maken van al dat water dat dus eigenlijk over is, dan kun je zonder problemen een kolencentrale uitzetten. zegt Eggert.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties