TNO: gastekort eerder dan verwacht

TNO: gastekort eerder dan verwacht

TNO: gastekort eerder dan verwacht
Hoog calorisch geïmporteerd gas kan omgezet worden in laag calorisch gas door stikstof bij te mengen tbv huishoudens en een deel van de industrie.

TNO waarschuwt voor een gastekort als de aardgasproductie in Groningen nog verder wordt teruggeschroefd en er geen nieuwe velden worden gevonden.

Binnen vier tot zes jaar zou het Gronings gas te weinig zijn om te voldoen aan de binnenlandse behoefte en zou Nederland moeten gaan importeren. 

Gastekort

TNO waarschuwt in een artikel in de Volkskrant, dat Nederland nu sneller maatregelen moet nemen om te voorkomen dat ons land over een paar jaar met een gastekort komt te zitten.

De jaarlijkse productie is teruggeschroefd van 53 miljard kubieke meter naar 21,6 miljard waardoor Nederland sneller dan verwacht afhankelijk kan worden van import.

In een van de scenario’s is dat al in 2021 het geval, waar voorspellingen van anderen uitgaan van 2030-2035. Dat blijkt uit onderzoek door TNO, waarvan de conclusies zijn gepubliceerd in de whitepaper ‘Van exporteur naar importeur – de verander(en)de rol van aardgas in Nederland’.

Hoog calorisch gas

Nederland importeert al hoogcalorisch gas uit Noorwegen en Rusland voor een deel van de industrie en voor doorvoer naar onder andere het Verenigd Koninkrijk. Dus er ligt al een gasnetwerk dat voldoet. Een deel van de industrie gebruikt dit hoog calorisch gas als energiebron. Huishoudens gebruiken laag calorisch gas in hun cv-ketels, geisers en gasfornuizen.

Hoog calorisch gas kan omgezet worden in laag calorisch gas door stikstof bij te mengen. Inmiddels wordt er al 20 miljard kuub hoog calorisch gas omgezet in vier Nederlandse fabrieken.

Mocht dit in de toekomst onvoldoende zijn dan zijn de kosten van omschakeling van de industrie naar hoog calorisch volgens TNO lager dan een fabriek bijbouwen waar het gas wordt omgezet. En dan kunnen Nederlandse huishoudens tot 2050 vooruit met de restanten uit de Groningse gasbel.

Link naar het rapport van TNO

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties