Toplanden Elektrische Voertuigen

Toplanden Elektrische Voertuigen
Toplanden Elektrische Voertuigen

In het lijstje Toplanden van verkochte elektrische voertuigen staat Nederland op de tweede plaats. Na Noorwegen.

Noorwegen stimuleert de aankoop van elektrische auto’s enorm. In Nederland is dat terug gedraaid. Desalniettemin stijgt ook hier het aandeel verkochte elektrische auto’s nog steeds en is het belangrijk dat we internationaal koploper blijven in de laadinfrastructuur, softwareontwikkeling en de toeleverancier industrie.

Het aandeel elektrische auto’s groeit snel wereldwijd. De wereldwijde EV-groei is bemoedigend. Het productieniveau van elektrische auto’s is toegenomen in lijn met de groeiende vraag. In 2016 zijn er wereldwijd meer dan twee miljoen elektrische auto’s op de weg. Met 750.000 verkochte elektrische voertuigen wereldwijd, was 2016 een recordjaar.

Toplanden elektrische voertuigen

Noorwegen blijft de wereldleider (door marktaandeel) in elektrische auto’s: Bijna eenderde van de auto’s die in 2016 in het land zijn verkocht, zijn elektrisch. In de stad Bergen is 50 procent van de verkochte auto’s een elektrische auto.

Dit marktaandeel in wereldwijd ongeëvenaard. Noorwegen stimuleert elektrisch rijden met royale subsidies:

 • elektrische autorijders hebben belastingvrijstelling op de aanschaf van de auto
 • geen heffingen op tolwegen
 • gratis parkeren
 • toegang tot openbare bussen

Andere toplanden zijn China, de Verenigde Staten en India. De helft van alle elektrische voertuigen rijdt in China en de VS. En dan moet India nog komen.

China

Maar ook China staat niet stil. Daar werden in 2016 ongeveer net zoveel elektrische voertuigen verkocht als in alle andere landen gecombineerd. Het land heeft in het jaar in totaal 336.000 elektrische auto’s verkocht en met ongeveer 650.000 rijdende elektrische voertuigen heeft China het hoogste aantal elektrische auto’s in de wereld.

India

India heeft de hoge ambities van China gekopieerd. India wil in 2025 tenminste 20% elektrische voertuigen op de weg hebben. En het land gaat nog verder. Het is de bedoeling om in 2032 alle voertuigen in het land te elektrificeren wat zou betekenen dat India in 2030, 10 miljoen elektrische auto’s verkocht moeten worden!

Groot-Brittannië en Frankrijk

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben de ambitie om een koppositie in te nemen in de Europese EV-beweging.

 • De Britse regering heeft het voornemen om de verkoop van alle nieuwe diesel- en benzineauto’s in 2040 te verbieden in een poging om mensen aan te moedigen om over te stappen naar elektrische en hybride voertuigen
  De Commissie klimaatverandering – een onafhankelijk adviesorgaan – heeft eerder gezegd dat minstens 60 procent van alle nieuwe auto’s en bestelauto’s in Groot-Brittannië elektrisch moet zijn
 • Frankrijk gaat de verkoop van alle benzine- en dieselvoertuigen in 2040 verbieden. Dat kondigde de nieuwe minister van milieu, Nicolas Hulot, aan

Nul-emissievervoer

Diverse deskundigen schatten dat de vraag naar elektrische auto’s zal versnellen.

 • Zowel ExxonMobil als BP hebben hun verwachtingen naar 2035 en 2040 met 100 miljoen elektrische auto’s bijgesteld
 • Het Internationaal Energieagentschap verdubbelde haar inschatting naar 2030
 • De OPEC heeft ook zijn voorspelling herzien op 266 miljoen elektrische auto’s in 2040. Bijna zes keer zoveel als de schatting van 46 miljoen in 2016

En met nieuwe geruchten dat de Europese Unie een verenigd elektriciteitsmandaat overweegt, wordt de toekomst van EV steeds duidelijker.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties