Gepatenteerde, thermische energieopslag onder hoge druk

CEZAR System: Thermisch energie opslagsysteem

CEZAR System: Grootschalige, thermische energieopslag
CEZAR System: Grootschalige, thermische energieopslag

Het CESAR System (Centralized Electricity Storage and Recovery) slaat elektrische energie uit het hoogspanningsnet op, in de vorm van thermische energie.

Deze thermische opslag gebeurt op zo’n hoge temperatuur dat deze door de Elektrische Centrale eenvoudig terug omgezet kan worden in elektriciteit. 

Doel

Het CEZAR System slaat overtollig geproduceerde elektrische energie op als thermische energie.

  • Op het moment dat er behoefte is, wordt deze energie door middel van een gebruikelijk systeem van stoomturbine/generator omgezet in elektriciteit.
  • De overtollige elektriciteit wordt direct van het hoogspanningsnet afgenomen en later weer op dezelfde wijze teruggevoerd, waarbij een rendement van ongeveer 50% kan worden behaald.
    De verliezen zijn voornamelijk thermisch en kunnen voor andere doeleinden worden gebruikt.

Hoge temperatuur

Omdat thermische energie moet worden omgezet in elektrische kan dit alleen efficiënt gebeuren bij hoge temperatuur en op grote schaal; denk aan een centrale van minimaal 25 MW.

Circulair systeem

Het systeem is opgebouwd uit circulaire materialen die bijna overal ter wereld voor handen zijn. Denk aan zand, gesteente, staal, water etc. Voor de thermische isolatie wordt zand, poreuze steen of vergelijkbaar materiaal gebruikt.

Opslagcapaciteit

Opslag van 1 miljoen Kw/h kan na regeneratie 500.000 Kw/h elektriciteit afgeven.

Hiervoor is een volume nodig van 100.000 m3 zand /grind. Bij gebruik van ander gesteente zoals bijv. basalt/grit kan het volume tot de helft gereduceerd worden.

De toegepaste technologie van warmtetransport d.m.v. water onder hoge druk en temperatuur is reeds meerdere malen bewezen (kernenergie).

CEZAR System: Patent

Het patent voor het CEZAR System loopt nog.

Projectdocumenten

Klik hier voor de volledige projectbeschrijving en de schematische opstelling zijn als bijlage toegevoegd.

Contact

Cees van Nimwegen
E. cees@nimwegen.eu

 

    in principe lijkt me de methode van van Nimwegen dezelfde als die in mijn accumulerende kachel uit de jaren ’70 van de vorige eeuw: ‘s nachts werden stenen verhit door el. stroom die overdag vrijkwam doormiddel van een fan.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties