Ecovat thermische energieopslag

Ecovat thermische energieopslag
De vat-in-vat constructie bestaat uit een warmtebuffer, een modulaire integratie van de verschillende wanddelen en een systeem voor energie-uitwisseling.

Ecovat thermische energieopslag

Op een zonnige dag met een lekker windje produceren we zoveel groene stroom dat het net het net (niet) aan kan.

Wat als we die elektriciteit nou eens thermisch opslaan?

Dat kan met het energieopslag systeem Ecovat ®

Overtollige energie wordt opgeslagen in een grote ronde betonnen bak. Dit opslagvat staat niet in de weg want het zit onder de grond. Er kan zelf op gebouwd worden.

Hoe werkt Ecovat?

In een ecovat wordt warmte opgeslagen in natuurlijk, stilstaand grondwater. Voor het opslaan van warmte maakt Ecovat gebruik van de natuurlijke gelaagdheid van het water: warm water drijft van nature op kouder water.

Aan iedere laag kan warmte worden toegevoegd of onttrokken. Onder in het vat kan bovendien koude worden opgeslagen voor de koeling van gebouwen.

Het bufferwater kan temperaturen bereiken tot 95 graden Celsius.

  • Elke waterlaag in het vat heeft zijn eigen warmtewisselaars.
  • Via deze warmtewisselaars komt overtollige warmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, industrieën, tuinbouw of huishoudens terecht in de juiste waterlaag.
  • De buizen van de warmtewisselaars zitten net als vloerverwarmingslangen ingestort in het beton.

Laden en ontladen

De verschillende segmenten in het vat kunnen op verschillende temperaturen worden geladen en ontladen.

  • Er kan water met een gemiddeld hogere temperatuur in het vat worden opgeslagen
  • En de temperaturen kunnen aangepast worden aan de vraag

Met dit opslagsysteem – dat functioneert als een buffervat – kan warmte en koude diep onder de grond worden opgeslagen en gecirculeerd.

Optimaal gebruik van vraag en aanbod

Door warmte of kou op te slaan in tijden van overschot, ontstaat een buffer van thermische energie. Is de energie nodig om te verwarmen of te koelen, dan kan het lokaal worden verkocht.

Thermische energieopslag: Betaalbare energieopslag over de seizoenen heen

Bij piekbehoefte hoeft er dus geen beroep te worden gedaan op het Net, maar het kan wel. Vereiste is uiteraard een warmtenet maar als dit er ligt dan zorgt Ecovat voor een optimaal gebruik van vraag en aanbod van groene energie.

Slim verdienen

Bovendien voorkomt de opslag van overtollige groene energie, dat deze verkocht moet worden tegen een negatieve prijs zoals we in Nederland nu soms betaald krijgen voor de overtollige energie die in Duitsland opgewekt wordt.

Test

Een demonstratie-ecovat met een inhoud van 1500 kubieke meter is momenteel in aanbouw in Uden tegenover het kantoor van het bedrijf.

Na de zomer beginnen we met praktijktesten, aldus projectmanager Kees Everse van Ecovat.

Een ecovat is straks te krijgen met een inhoud van 1500 tot bijna 90.000 kubieke meter. Hoe groter het vat, hoe minder warmteverlies. Een ecovat met een inhoud van 18.000 kubieke meter levert al ruimschoots voldoende warmte voor meer dan 200 woningen.

Met het Ecovat-concept spelen we daarop in.

  • We bedenken niet alleen de hardware: het vat en alle apparatuur er omheen
  • Maar ook de software, die het hart vormt van het systeem. Die maakt het mogelijk om in te spelen op vraag en aanbod van warmte
  • We kunnen ook overtollige elektriciteit opslaan als warmte. Onze software houdt daarvoor de prijs van elektriciteit bij. Op momenten dat elektrische energie niets kost door overproductie, kopen wij die automatisch in.
  • Via verwarmingselementen kunnen we elektriciteit opslaan als goedkope warmte in het ecovat.
  • Zo kunnen we een rol spelen in het ontlasten van het elektriciteitsnet. De windmolen kan dan gewoon blijven draaien”, verwacht Everse.

Contact

Lees meer over het Ecovat Netbalanceringssysteem

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties