2-zijdig pv lang de A16

Tweezijdig PV +53%

Tweezijdig PV lang de A16
De tweezijdige panelen kunnen schuin en rechtop staan. Dus zijn ze geschikt om energie op te wekken geintegreerd in geluidschermen langs snelwegen

Tweezijdig PV levert tot 53% meer energie op. Dat blijkt uit de test van de tweezijdig werkende zonnepanelen op het IJ in April 2016. De mogelijkheden om zonenergie op te wekken breiden zich gestaag verder uit.

ECN testte deze nieuwe drijvende zonnepanelen samen met partners Tempress Systems, Sunfloat en Havenbedrijf Amsterdam in april 2016.

Tweezijdig PV, kenmerken

 • Tweezijdig werkende zonnepanelen hebben aan de achterkant geen witte of zwarte folie, maar een glasplaat of een transparante folie
 • De zonnecellen ín de panelen zijn zo gemaakt dat ze bijna net zo efficiënt licht via de achterkant in elektriciteit kunnen omzetten als licht dat – zoals gebruikelijk – van de voorkant komt
 • Daardoor kunnen de panelen ook het licht benutten dat door het wateroppervlak of de grond wordt gereflecteerd en normaliter verloren gaat
 • De 2-zijdige panelen kunnen schuin en rechtop staan. Dus zijn ze geschikt om energie op te wekken
  • op drijvende vlotten in het water
  • in geluidschermen langs snelwegen
 • Daarbij is er bovendien een grote vrijheid in de plaatsingsrichting. De opbrengst van voor- en achterkant samen verandert namelijk maar weinig als de richting varieert, bijvoorbeeld om de weg te volgen.

Tweezijdig PV op het water

Tijdens de demonstratie op het IJ werden drijvende vlotten van Sunfloat gebruikt.

 • Het water maakt de panelen beter rendabel door de weerkaatsing van het zonlicht
 • Drijvende panelen zijn koeler en dat vergroot de energieopbrengst
 • Bovendien kunnen de panelen bijna energieloos met de zon meedraaien. Dat levert in Nederland al een meeropbrengst van bijna 20%.

RWS voert een vergelijkbare pilot met Sunfloat en het Havenbedrijf Rotterdam uit in baggerdepot De Slufter op de Maasvlakte. Volgens RWS kunnen drijvende panelen op ongebruikte wateroppervlakten een aanzienlijke bijdrage leveren aan de Nederlandse stroomproductie.

“18 Procent van Nederland bestaat uit (binnen)water. Als je hiervan 1 tot 2 procent zou gebruiken voor drijvende zonnevelden, dan kan je hiermee 2 tot 4 miljoen huishoudens van stroom voorzien,” zegt Rik Jonker, coördinator Zonne-energie bij Rijkswaterstaat.

Solar highway

RWS en SEAC starten in 2017 een pilot waarbij 2-zijdig PV wordt geintegreerd in geluidschermen. Langs de A16 bij Dordrecht moeten de eerste geluidsschermen geplaatst worden. Na plaatsing wordt het zonnegeluidscherm tot 2019 als demonstratieproject gemonitord. De EU-subsidie van 1,3 miljoen euro is voor RWS het startpunt van deze pilot.

Meer informatie

ECN
Wim Sinke, manager programmaontwikkeling zonne-energie
T. 0224 564 949
E. sinke@ecn.nl

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties