Twente filtert CO2 uit de lucht

Twente filtert CO2 uit de lucht

Twente filtert CO2 uit de lucht
Twente filtert kosten efficient CO2 uit de lucht met deze unit

Het is de Universiteit Twente gelukt om op een efficiënte en goedkope manier CO2 uit de lucht te halen. De teruggewonnen CO2 kan niet alleen ingezet worden voor het kweken van algen maar ook om er energie in op te slaan. 

Twente

De door Twente ontworpen ‘‘CO2 air capture unit’ is ontworpen om per dag minimaal 500 gram CO2 uit de lucht te halen. Het CO2 is in zeer verdunde vorm in de lucht aanwezig (ongeveer 400 ppm), waardoor voor een kilo CO2 ongeveer 1400 kubieke meter lucht nodig is.

De gevolgen van toenemende CO2 is in heel de wereld zichtbaar. Het is nog nooit zo groen geweest in de wereld. Bomen, planten en struiken hebben in de osmose CO2 nodig en dat is te merken.  De tuinbouw in het Westland gebruikt CO2 in de kassen en ook voor algen is CO2 een onmisbare grondstof. De groeisnelheid neemt significant toe onder invloed van CO2.

De nieuwe proefopstelling haalt het CO2 uit de omgevingslucht, niet specifieke uit rookgassen, met een capaciteit gelijk aan vier flinke bomen die elk op 50 vierkante meter staan, volgens de Universiteit Twente.

Hoe werkt de CO2 air capture?

De onderzoekers gebruiken sorbents, korreltjes waaraan CO2 zich bindt. Onbeladen korrels worden in een ‘adsorber’ in contact gebracht met een grote luchtstroom, die met een hele lage drukval door de installatie stroomt.

Als de korrels zijn beladen met CO2, gaan ze zo’n zes meter omhoog naar de top van de installatie. Vanaf daar stromen ze door de zwaartekracht door een verwarmde kolom, de ‘desorber’, weer naar beneden en geven ondertussen hun opgenomen CO2 af. Hierna begint de cyclus voor de korrels weer opnieuw.

75 euro per 1000 kg CO2

De energiekosten zijn naar verhouding beperkt (geschat op ca. 75 euro voor 1000 kg CO2) en kunnen zich meten met huidige marktprijzen voor CO2.

Het gebruik van ‘CO2 air capture’ maakt het mogelijk om waar dan ook ter wereld op een meer duurzame manier CO2 te produceren, aldus projectleider dr.ir. Wim Brilman.

Energieopslag

Het afgevangen CO2 kan ook dienen voor energieopslag. Met CO2 uit de lucht en waterstof is methanol te maken of duurzaam geproduceerd methaan (‘aardgas’) voor gebruik in woningen.

Deze ‘aardgas-route’ zal in de komende jaren worden getest in een ‘Power-to-Gas’ installatie verbonden met een bestaand appartementencomplex in Rozenburg.

In die toepassing wordt wind- en zonenergie omgezet in aardgas: een aantrekkelijke optie die eenvoudig is in te passen mits de huizen nog een gasaansluiting hebben.

EU Project

De groep Sustainable Process Technology van de UT heeft voor dit project geparticipeerd in het Europese programma MIRACLES (Multi-product Integrated bioRefinery of Algae), waarin ‘specialties’ werden ontwikkeld met algen als grondstof.

Dit project, gefinancierd vanuit het Zevende Kader programma van de Europese unie, wordt deze week gepresenteerd in Brussel tijdens het congres ‘Algae Biorefineries for Europe – Towards a Sustainable Economy’.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties