PV SiMS multi agent

Universiteiten testen PV opbrengst

Universiteiten testen PV opbrengst

Twee universiteiten: Utrecht en TU/e gaan de PV opbrengst testen. De onderzoeksresultaten geven een beeld van het verschil tussen verwachte opbrengst en werkelijke opbrengst van de geïnstalleerde zonnepanelen.

De universiteiten werken in dit onderzoek samen met SEAC en PV leverancier Autarco.

 ‘Onze huidige zonne-energiemodellen zijn gebaseerd op theoretische opbrengsten, maar data over de daadwerkelijke prestaties zijn beperkt beschikbaar’, legt TU/e-onderzoeker Roel Loonen uit: ‘Presteren de systemen wel zoals de installateurs verwachten dat ze doen?’

Geef je KWh op

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan vragen de onderzoekers je om de opbrengst op te geven op de website van het Nationaal Solar Onderzoek.

Op bovengenoemde site kun je het aantal opgebrachte kilowattuur tot de dag van invullen. Drie weken later krijg je dan opnieuw het verzoek om het aantal KWh op te geven. Deze opbrengst wordt dan vergeleken met de berekende verwachte opbrengst op basis van ligging, (zon)oriëntatie, hellingshoek en systeemvermogen

 

Opbrengst

De deelnemers krijgen na afloop een rapport toegestuurd met daarin een analyse van de prestaties en de prestaties die ze hadden mogen verwachten op basis van de zoninstraling.

Uit het bericht op de website:

Wij berekenen de performance ratio

Wij combineren de kWh opbrengst van uw gemodelleerde systeem met zeer nauwkeurige zonne-instraling data van de KNMI om de performance ratio te berekenen. De performance ratio geeft de mate aan waarin uw systeem de beschikbare zonne-instraling omzet in kWh.

Het theoretisch cumulatief geïnstalleerd vermogen van zonnepanelen in Nederland is in 2017 volgens de betrokken partijen ongeveer 2.500 megawattpiek.

Ongeveer 2 miljoen zonnepanelen werden vorig jaar in Nederland geïnstalleerd, goed voor 525 megawattpiek aan vermogen.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties