V2B - Kantoorpand ENGIE krijgt stroom via de elektrische auto

V2B – Kantoorpand ENGIE krijgt stroom via de elektrische auto

Lombok smart charging
ENGIE claimt dat ze de primeur hebben maar in 2016 kwam die eer toe aan de Utrechtse wijk Lombok

V2B ofwel Vehicle-to-Building, dat is de term voor laadpalen die bi-directioneel kunnen laden en ontladen. ENGIE krijgt sinds februari stroom via een elektrische auto op de parkeerplaats.

ENGIE voert een pilot waarbij de Smart Grid Charger gekoppeld is aan het kantoorpand in Zaandam. Behalve twee richting laden en ontladen kunnen zonnepanelen en externe opslag rechtstreeks op de lader worden aangesloten waardoor veel efficiënter elektriciteit geleverd kan worden aan een gebouw.

V2B

V2B draagt ertoe bij dat eigen opgewekte stroom via de laadpalen op de parkeerplaats opgeslagen en teruggeleverd kan worden aan kantoorgebouwen.

  • De Smart Grid Charger is gekoppeld aan de energievoorziening van het gebouw en de zonnepanelen
  • Als het pand meer zonenergie opwekt dan dat het nodig heeft, wordt de overvloedige energie opgeslagen in de accu van de auto’s
  • Deze opgewekte energie kan dan gebruikt worden wanneer het pand een tekort heeft
  • De autobatterij kan gebruikt worden als noodstroomvoorziening en voor ‘peak shaving’ op tijden dat het bedrijf te maken heeft met een piekbelasting
  • Door zonnepanelen en opslag direct aan te sluiten aan de Smart Grid Charger kan het systeem zelfvoorzienend te worden
    Een MKB-bedrijf kan bijvoorbeeld met een aantal laders de verlichting, ventilatie en airco laten draaien op autobatterijen. Eén lader kan al zo’n 2000 reguliere LED lampen voeden.

Microgrids verduurzamen het energiesysteem van de toekomst

ENGIE wil via V2B dat energie uit de autobatterijen een steeds grotere rol gaan spelen in de verduurzaming van bedrijven. Het leidt tot intelligentere en meer efficiënte microgrids die kunnen samenwerken met de energiebeheersystemen van gebouwen (BEMS).

Het zo slim mogelijk omgaan met de beschikbare energie vermindert de uitstoot van een bedrijf en is kostenbesparend. ENGIE is positief over de pilot.

Jacco van der Burg, General Manager Smart mobility & E-mobility bij ENGIE: “Nu uit deze demonstratie blijkt dat deze technologie uitstekend werkt, willen wij dit systeem graag aanbieden aan alle bedrijven die de volgende stap naar energieneutraliteit willen maken.”

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties